Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioasă ,,Victor Babeș” din Timișoara folosesc o nouă terapie pentru bolnavii cu plămânii afectați de infecția cu virusul COVID-19.

Noua terapie medicală e bazată pe un sistem cu flux mare de oxigen și are ca și scop scăderea numărului internaților ce pot ajunge la Terapie Intensivă. Terapia foloșeste aparate cu canulă nazală cu flux mare de oxigen, HFNC ( high flow nasal canula).

Aceată terapie e recomandată pacienților cu forme moderate și severe de infecție cu noul coronavirus.

Aparat portabil

Potrivit unui comunicat al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ,,Victor Babeș” din Timișoara remis pentru AGERPRES, aparatul este portabil. De asemenea, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen ce poate ajunge la 60 de litri/minut.

Instalațiile standard din unitățile sanitare asigură un debit de doar 15 litri/minut. Pacientul primește un debit de oxigen umidificat și încălzit.

Pacienții cu probleme respiratorii grave vor folosi aparatele

Medicul pneumolog, Monica Marc a declarat că noile aparate vor fi folosite în tratarea persoanelor cu grave probleme respiratorii.

„Folosim aceste aparate la pacientii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor reusim sa reducem ceea ce numim spatiul mort pulmonar. Prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care il primeste bolnavul este incalzit, este adus la temperatura corpului uman si este umidificat.

Trebuie spus ca inclusiv tubul de transport este incalzit pentru a preveni racirea aerului si condensarea vaporilor de apa. Aceasta umidificare a aerului este foarte importanta intrucat, daca nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rau decat bine”, a precizat medicul de la Spitalul ,,Victor Babeș”.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş” Timişoara a primit ca donaţie trei asemenea aparate de oxigen.  Ele au  canulă nazală cu debit mare (HFNC) care sunt folosite în zona roşie a secţiilor de pneumologie.