Timișoara. Noul terminal va fi complet funcțional peste două luni, iar decizia construirii terminalului a fost luată cu doi ani în urmă.

Dan Dinu, directorul de Dezvoltare al Aeroportului Timișoara, a precizat că numărul pasagerilor se va dubla, odată ce va fi pus în funcțiune noul terminal.

„La acel nivel, traficul pe intreg aeroportul, incluzand sosirile si plecarile, depasea 1,5 milioane de pasageri, ne asteptam ca in perioada de utilizare, incluzand acest terminal, sa depasim 3 milioane de pasageri”, spune Dan Dinu.

Valoarea investiției este de 30 de milioane de lei și a început în ianuarie 2019. Noul terminal va deservi peste 500 de pasageri simultan. Totodată, banii provin din bugetul aeroportului, iar restul din fonduri europene.

Timișoara. Noul terminal va fi gata în două luni

De asemenea, Dan Dinu a mai precizat că noul terminal va putea procesa trei curse în același timp.

„Acest terminal este pentru a procesa trei curse in acelasi timp adica aproximativ 540 de pasageri. Sunt 10 cabine de politie de frontiera”, susține Dinu.

Durata de așteptare pentru intrarea în țară prin Aeroportul din Timișoara se va reduce la jumătate după deschiderea noii aerogări.

„Dupa ce s-a trecut de filtrul de frontiera, pasagerii se afla in sala destinata recuperarii bagajelor de cala. Aceasta are utilaje pentru a procesa trei curse in acelasi timp. Fiecare dintre aceste benzi este independenta si pot functiona optim cu pana la 150-250 de bagaje ale pasagerilor in acelasi tim”, a mai explicat reprezentantul Aeroportului International Timisoara.

Investiții din bani europeni și bugetul aeroportului

Spre finalul lunii iunie, noua aerogară pentru sosire externe va fi pusă în funcțiune. Reprezentanții aeroportului sunt în căutarea unui constructor care să facă lucrările de amenajare a zonei pietonale din jurul construcției.

Noul terminal ar fi trebuie să fie gata în primăvara anului 2020, dar pandemia a dat planurile peste cap și s-au înregistrat întârzieri.

Pe lângă terminalul de Sosiri-Externe, în următorii ani va fi ridicată o clădire de Plecări-Externe. Suprafața proiectului va fi de 12.000 de mp, ia valoarea este aproximativ de 40 de milioane de euro. Clădirea ar trebui să fie gata în 2023, când Timișoara devine Capitala Europeană a Europei.