Sustenabilitatea gratuității pensionarilor, elevilor și a altor categorii de oameni cu privire la transportul în comun, nu are în momentul de față un caracter viabil din cauza faptului că anual, Primăria Timișoara achită o subvenție de aproximativ 20 de milioane de euro. Din acest considerent, Primarul Diminic Fritz anunță schimbarea sistemului de gratuități a transportului public, începând de anul acesta.

Actualmente, pe teritoriul județului se bucură de transport gratuit atât pensionarii, elevii și preșcolarii, cât și revoluționarii, persoanele din cadrul diferitor ONG-uri, dar și membri ai structurii primăriei și cetățeni de onoare ai orașului. Totodată, reduceri în cuantum de 50% sunt acordate și studenților și donatorilor de plasmă sau de sânge și, de asemenea, se are în vedere oferirea gratuității persoanelor cu handicap, în vederea cărora primăria împreună cu STPT au înființat o linie de transport gratuită, cu mijloace de transport speciale.

Finanțele puține conduc la schimbarea sistemului

Problema de față este reprezentată de faptul că toate gratuitățile anterior menționate s-au înmulțit de la an la an, în timp ce prețul aferent tichetului de călător împreună cu cel a abonamentelor lunare nu au înregistrat modificări considerabile.

De asemenea, având în vedere că și costurile au cunoscut o majorare notabilă, subvenția primăriei către societatea de transport a trebuit mărită, iar un exemplu în acest sens o reprezintă, potrivit bugetului STPT, suma de 20 de milioane de euro achitată în urmă cu doar trei ani de zile.

Astfel, având în vedere situația financiară precară, primarul Fritz dorește ca în anul curent să inițieze o analiză pentru restructurarea gratuităților STPT.

„E clar că acolo vor urma schimbări, eu am multe întrebări despre cum funcționează subvenționarea, care este pe abonament, nu pe călătorie, un abonament poate să fie și unul fictiv. Acolo, cu siguranță, urmează modificări. E clar că anumite categorii sociale din Timișoara vor beneficia și în viitor de o susținere din partea primăriei, dar cum și în ce sistem este vorba despre un pachet întreg pe care o să-l prezentăm.

Cu siguranță nu va rămâne așa cum este, pentru că nu este sustenabil. Costurile au crescut foarte mult, tarifele au rămas la fel, orașul plătește foarte multe subvenții fără să fie un beneficiu clar, calitatea a scăzut”, a explicat, pentru TION, primarul Timișoarei.