Principala perlă a dosarului de candidatură a Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană este MultipleXity, un centru care se dorește să devină sufletul și inima acțiunilor din anul în care orașul va deține acest titlu. Investiția totală se estimează că se va ridica la 12 milioane de euro și urmează să fie realizată pe terenul unde acum se află Muzeul Corneliu Miklosi.

În prima fază, pe masa consilierilor locali a ajuns aprobarea indicatorilor tehnico-economici, faza I, pentru detaliile de execuție și proiectul tehnic. Mai exact, ar fi vorba despre amenajarea terenului exterior viitorului centru, pentru pregătirea construcției propriu-zise.

Cele 12 milioane de euro necesare ar putea veni de la Compania Națională de Investiții, investiția fiind pe o listă sinteză a obiectivelor propuse companiei spre finanțare. Conform calendarului avut în vedere și aprobat, în perioada aprilie – mai a anului viitor, ar trebui să fie gata și proiectul, iar mai apoi investiția va putea fi scoasă la licitație. Dacă CNI nu va putea asigura banii, Primăria Timișoara va trebui să găsească alte soluții pentru finanțarea MultipleXity.

Deși inițial orașul Timișoara trebuia să fie capitală culturală europeană în anul 2021, pandemia coronavirus a amânat totul. Timișoara va fi al doilea oraș din România care găzduiește acest eveniment important și îndrăgit după Sibiu, iar această manifestare este prevăzută pentru anul 2023. Orașul de pe Bega împreună cu orașul Veszprem, Ungaria și Elefsina (Grecia) vor deține acest titlu la propunerea Comisiei Europene. Trebuie să sperăm că neașteptata amânare și în același timp neașteptatul răgaz va fi folosit de către organizatori pentru o organizare de excepție a acestui notabil eveniment.