Într-un clasament realizat de compania britanică de brokeraj şi consultanţă DOT Zinc, Timișoara și Cluj se află în top 20 de orașe din lume în care se poate trăi sănătos în 2021.

În realizarea clasamentului, specialiștii au ținut cont de mai mulți factori. Printre ele se numără rata obezității, numărul de ore de expunere la soare pe an, criminalitatea.

De asemenea, serviciile medicale, siguranța cetățeanului, costul unui kilogram de mere și durata de viață au fost luate în calcul în formarea clasamentului.

Timișoara și Cluj-Napoca se situează în fața orașelor Praga, Oslo și Muchen

Orașele Timișoara și Cluj-Napoca au obținut scoruri totale de de 1932, respectiv 1925 de puncte. Orașele din țara noastră se află în fața orașelor precum Helsinki, Copenhaga, Munchen, Praga şi Oslo.

În topul clasamentului realizat de compania britanică de brokeraj şi consultanţă DOT Zinc se află Valencia. Orașul din Spania a obținut un punctaj de  2318 puncte.

„Oraşul are o climă ideală. Nu este nici prea cald, nici prea frig şi este împânzit de zone verzi care îmbunătăţesc calitatea aerului. De asemenea, oamenii din Valencia se bucură de multe ore de expunere la soare pe an, ceea ce contribuie la starea de sănătate”, notează Salman Haqqi, specialist în cadrul DOT Zinc.

Locul doi e ocupat de capitala Spaniei, Madrid, cu un punctaj de 2178 de puncte. Locul trei e deținut de către Lisabona, punctaj de 2154 de puncte, iar pe locul patru se află Viena, Austria, cu un punctaj total de 2087 de puncte.

Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului în 2015, iar Timișoara va deține titlul de Capitala Culturală Europeană în 2023.

În urma chestionării a 13.380 de persoane din 41 de localități urbane din țara noastră și colectarea datelor în perioada 1 iulie-15 august 2020 în sistem mixt, telefon, cât și față în față, Cluj-Napoca conduce detașat când vine vorba de calitatea vieții. Orașul a obținut un procent de 97 %.