Spitalul Municipal din Timișoara are în plan achiziționarea unui echipament PET-CT (tomografia cu emisie pozitronică – n.r.) pentru bolnavii de cancer. Pandemia a umplut spitalele de pacienți cu COVID-19, iar numărul celor cu cancer a fost înjumătățit.

Daniela Malița, directorul spitalului, a declarat că oamenii pot veni cu încredere la spital.

„Vom fi, sper, primul spital public care va deține un echipament PET-CT (tomografia cu emisie pozitronică – n.r.), utilizat atât în Covid, cât și în formele de cancer. Vreau să rog pacienții oncologici să vină la noi la spital, să nu-și amâne intervențiile și consulturile medicale.

Am făcut o statistică, conform acesteia, numărul pacienților oncologici tratați în spitalul nostru a scăzut la jumătate. Oamenii pot să vină cu încredere la noi, în general personalul este vaccinat, este testat periodic. Toți pacienții sunt testați în prealabil, nimeni nu se internează fără un test PCR negativ, infrastructura a rămas puțin în urmă, dar sper că în anii următori să fie pusă la punct”, a declarat Daniel Malița, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

Investiții de aproape 30 de milioane de lei în modernizarea aparaturii

Valoarea totală a proiectului este de 6 milioane de euro, adică 29,5 milioane de lei. Banii vin din proiectul „Dotarea Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara în contextul Covid-19”. Finanțarea este acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

„Se urmărește asigurarea capacității adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV2 și de gestionare a crizei sanitare prin modernizarea și tehnologizarea la nivel european a infrastructurii sanitare deficitare a SCMUT, care utilizează în continuare aparatură uzată fizic și moral, prin achiziția de echipamente noi și eficiente”, se precizează într-un comunicat de la primăria Timișoara.

În următoarea perioadă, Spitalul Municipal va fi modernizat cu un microscop automatizat, electrocardiograf, nebulizator cu ultrasunete și videlolaringoscop. Totodată, banii vor fi folosiți pentru achiziționarea unui microscop operator pentru căile aerodigestive superioare și chirurgia urechii, o lampă bactericidă UV profesională și o trusă de cofochirurgie.

Medicii vor putea folosi un echipament endoscopic pentru ORL și un sistem video 4K 3D.

Prin această investiție se dorește ca numărul pacienților infectați cu Covid-19 să scadă cu cel puțin 10% și cât mai mulți pacienți non-Covid să fie tratați în timp real.