Alături de alte organizații studențești din țară, Organizația Studenților de la Universitatea de Vest din Timișoara face apel la timișoreni să meargă să doneze sânge.

Prin campania ,,Donează și salvează” se încearcă încurajarea și informarea cu privire la donare de sânge și plasmă.

Inițiativa a debutat în anul 2020, într-o perioadă de criză datorită pandemiei de coronavirus. Mai multe ONG-uri din Timișoara și din țară au preluat inițiativa și a primit sprijin din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Timișoara. Donează sânge, fii erou!

Studenții vor să responsabilizeze populația și să creeze un obicei de a dona cât mai des în rândul comunității. Persoanele care doresc să doneze sânge în Timișoara sunt rugate să se prezinte la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, lângă Spitalul Județean.

Programul pentru donare este între orele 8-13.

Ce trebuie să știu înainte de a dona sânge?

Oricine poate dona sânge dacă îndeplinește mai multe condiții. Persoana trebuie să aibă între 18 și 60 de ani și o greutate minimă de 50 de kg. De asemenea, pulsul trebuie să fie regulat, de 60-100 de bătăi pe minut, iar tensiunea arterială între 100 și 180 mmHg.

De asemenea, persoana care vrea să doneze să nu fi suferit în ultimele 6 luni de intervenții chirurgicale. Pentru ca femeile să poată dona, ele trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.  Viitori donatori să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării.

Persoanele ce se vor prezenta la centrele de transfuzie trebuie să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii să nu aibă TBC, sifilis, malarie, epilespise și alte boli neurologice. De asemenea, persoanele care donează nu trebuie să aibă boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.