Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) consecventă tradiţiei de peste o jumătate de veac îşi invită publicul, în seara de Revelion, la spectacolul cu opereta “Liliacul” de Johann Strauss (fiul), de această dată în format online. Melomanii vor putea urmări joi, 31.12.2020, de la ora 18,00, ediţia 2019 a spectacolului, în care actriţa Maia Morgenstern a fost invitată să interpreteze rolul lui Frosch.

“În decembrie 1989 a fost pentru prima dată când nu a avut loc prezentarea operetei ‘Liliacul’, de la introducerea tradiţiei, de către Aca de Barbu (directoare a Operei timişorene în perioada 1946-1956 n.r.). Aca de Barbu a venit cu această tradiţie de la Viena, introdusă de însuşi Johann Strauss (fiul) în 1889, operetă inspirată după nuvela ‘Le Reveillon’, care i-a plăcut foarte mult şi pe care acesta a muzicalizat-o. După 1989, când a fost întreruptă tradiţia, acum este ‘aproape întreruptă’. Noi vom difuza în reluare spectacolul de anul trecut, în care Frosch a fost interpretat de Maia Morgenstern”, a declarat, pentru Agerpres, managerul ONRT, Cristian Rudic. Spectacolul cu opereta “Liliacul”, oferit de ONRT pe pagina de Facebook şi canalul youtube ale instituţiei, este un cadou special pentru iubitorii de operetă de pretutindeni, ediţia 2019 jucându-se cu casa închisă încă de la începutul lunii decembrie. În distribuţie se găsesc nume celebre: Cristian Rudic (Eisenstein), Renata Vari (Rosalinda), Octavian Vlaicu (Frank), Gabriella Varvari (Orlovski), Cristian Bălăşescu (Alfred), Dan Patacă (Dr. Falke), Mircea Dan Petcu (Dr. Blind), Cristina Vlaicu (Adela), Suzana Vrânceanu (Ida), Maia Morgenstern (Frosch) şi Gabriel Mulea (Ivan), sub conducerea dirijorală a lui Peter Oschanitzky.

Cu un libret de Karl Haffner şi Richard Genée, după nuvela “Le Reveillon” de Henri Melhac şi Ludovic Halévy, “Liliacul”, devenită o “piesa de aur” a lui Johann Strauss (fiul), a avut premiera absolută la Viena, pe data de 5 aprilie 1874. După înfiinţarea Operei din Timişoara (30 martie 1946), prima directoare a instituţiei a introdus tradiţia vieneză șiastfel în fiecare seară de Revelion să fie prezentat acest spectacol de operetă.