Astfel, conform anunțului făcut de către Prefectura Timiș, începând cu data de 15.12.2020, timișorenii ar putea rămâne fără căldură și apă caldă din cauza faptului că societatea de termoficare nu mai este capabilă să furnizeze agent termic, în baza stocurilor. De menționat este faptul că în urmă cu o lună de zile, primarul Dominic Fritz a transmis o scrisoare către guvern prin care anunța posibilitatea Timișoarei de a fi în pericol în acest sezon. Din nefericire, nici până la ora actuală domnul Fritz nu a primit un răspuns la scrisoarea trimisă.

În ciuda faptului că funcționalitatea Coltem nu este posibilă doar pe cărbune, conducerea susține că este foarte posibil ca un contract cu furnizorul de gaz să fie încheiat pe o perioadă de o lună de zile.

De asemenea, cu toate că are de încasat datorii de la compania de termoficare a Timișoarei, și vicepreședintele Ruben Lațcău este încrezător în semnarea noului contract de către E.ON. „Când am ajuns în primărie am avut un stoc de cărbune care ne ajungea pe o săptămână de iarnă și un contract de gaz care expira în două-trei zile. Situația e așa de luni de zile, la fel a fost și iernile anterioare. Sunt surprins că doamna Oneț acum a descoperit, de fapt, situația de la Colterm. Problema E.ON este că de-a lungul timpului a făcut mai multe înțelegeri cu Primăria Timișoara și cu societatea de termoficare, înțelegeri care nu au fost respectate”, spune Ruben Lațcău.

Potrivit TION, suma pe care E.ON ar trebui să o primească de la Coltem se ridică la valoarea de 50 de milioane de lei, la care se adaugă și penalitățile aferente. În total, vicepreședintele Timișoarei spune că ar fi vorba de aproximativ 70 de milioane de lei.

„E.ON are o sumă de aproape 70 de milioane de lei, care este executabilă, pe care a câștigat-o într-o instanță definitivă, pentru care așteaptă să găsească o cale. Mă gândesc că nu-și doresc să execute societatea, ci își doresc să găsească o cale prin care să poată și furniza gaz, și să primească plăți, dar să vadă și o perspectivă pe termen lung pentru datoriile istorice. Discuțiile pe care le avem cu ei sunt în acest cadru mai larg. Societatea, în punctul ăsta, nu are încă încasări din care să-și permită să își achite cheltuielile curente”, explică Lațcău.

Timișorenii rămân fără căldură. Ajutorul ar trebui să vină de la Guvern

Conform viceprimarului, pentru a trece de luna decembrie și ianuarie, Coltem ar avea nevoie, doar pentru combustibil, de cel mult 26 de milioane de lei, iar ajutorul ar trebui să vină de la Guvern.

„Estimările de nevoie de combustibil până la sfârșitul anului sunt între 18 și 26 de milioane de lei. Dacă Colterm dă agent termic în parametri, așa cum ar trebui, merg undeva la 25 de milioane cheltuielile. Doar pentru materia primă. Dacă livrează în parametri mai scăzuți, costurile scad undeva la 18 milioane. Iar primăria nu are cum să-i plătească acești bani, pentru că nu mai are facturi înregistrate. Societatea are mare nevoie de ajutor din partea guvernului. Am cerut ajutor de peste trei săptămâni, nu înțeleg de ce abia acum a intervenit doamna Oneț (Liliana Oneț, prefect de Timiș – n.r.)”, completează edilul.

Cu toate că în cursul acestui an Coltem a primit din partea Primăriei Timișoara suma de 86 de milioane de lei, compania tot nu a reușit să își plătească datoriile către furnizori, astfel că, există în continuare riscul ca în orice moment să fie trimisă în insolvență.

„În privința cărbunelui am reușit să deblocăm cât de cât relația. Când am ajuns în administrație era un singur furnizor de cărbune, la care erau datorii doar pe anul ăsta de 13 milioane de lei, deja își manifestase intenția de a nu mai livra cărbune, în contextul în care cred că nu primise niciun ban de luni de zile. Consiliul de administrație a oferit un gaj, să poată da o siguranță că o să mai livreze cărbune.

Am reușit să deblocăm relația cu Complexul Energetic Oltenia, în punctul acesta este principalul furnizor de cărbune, în fiecare zi ne intră un tren, de săptămâna viitoare vrem să creștem ritmul, să avem trei tenuri la două zile. Asta ne permite să creștem stocul de cărbune.

Mizăm de săptămâna viitoare și pe livrări de la alți furnizori de cărbune cu care societatea are contract, încet-încet să creștem stocul”, spune Ruben Lațcău.

Ultima oară Primăria Timișoara a avut un contract record, semnat pe o perioadă de 10 ani, iar pentru semnarea contractelor viitoare, E.ON cere de această dată plata în avans.

„Da, nu se poate fără gaz, pentru că gazul întreține arderea. În privința gazului, am avut cel mai lung contract, de când suntem noi în administrație, pe aproape 10 zile cu E.ON. Sunt convins că E.ON nu are niciun interes să lase societatea fără gaz și Timișoara fără căldură, dar are nevoie de siguranțe. Noi nu putem oferi decât garanțiile pe care ne lasă legea. Suntem în discuții să găsim acea schemă de eșalonare care să dea satisfacție și certitudine și E.ON că își va încasa banii, dar în același timp să ne dea și nouă un spațiu bugetar și să ne asigure că nu ieșim din limitele legii.

Suntem la mâna E.ON de ani de zile. Eu sunt destul de încrezător că săptămâna viitoare o să reușim să semnăm un contract pe termen mai lung, până la sfârșitul lui ianuarie, măcar într-o cotă parte să fie plata la termen”, conchide viceprimarul Timișoarei.