Şcoala de şoferi poate fi urmată în mod gratuit de către tinerii cu vârsta cuprinsă între 17 şi 25 de ani, care provin din medii defavorizate. Prin intermediul unui program finanţat de Fundaţia pentru Comunitate, aceştia îşi pot obţine permisul de categorie B, C sau D.

„Prin intermediul acestui program sunt acoperite costurile necesare pentru obţinerea permisului de conducere pentru tineri din medii defavorizate, pentru care permisul de conducere este o condiţie sau poate fi un avantaj în obţinerea unui loc de muncă sau în menţinerea şi extinderea atribuţiilor de serviciu existente.

Cine poate urma gratuit şcoala de şoferi

„Persoanele eligibile pentru finanţare sunt tinerii din medii defavorizate, cu vârsta între 17 şi 25 de ani care doresc să obţină permis de conducere de categorie B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze şi tramvaie. Solicitările de finanţare pot fi transmise online sau prin poştă până la data de 23 ianuarie 2021”, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei pentru Comunitate.

În afara acestor documente, se mai necesită următoarele:

  • Scrisoare de motivare personală.
  • Anchetă socială.
  • În cazul minorilor o declaraţie din partea părintelui sau a reprezentantului legal.
  • În cazul celor peste 18 ani o declaraţie de susţinere din partea unui mentor.
  • Ofertă de preţ de la şcoala de şoferi.
  • Document despre nivelul studiilor absolvite.

Cu ce acte aveți șanse mai mari să fiți încadrat în program

Pentru accesarea cursurilor în mod gratuit, persoanele interesate îşi pot spori şansele prin trimiterea, opţional, a unei adeverinţe de la un angajator, potrivit căreia să se dovedească necesitatea permisului de conducere în vederea desfăşurării activităţii de muncă, respectiv o recomandare a unui ONG sau a unei instituţii de stat.

„Mesajul nostru este foarte simplu: plătim şcoala de şoferi. Prin acest program plătim costurile şcolii de şoferi, cuprinse între 1.300 şi 2.300 de lei, sau pentru anumite categorii chiar 3.000 de lei, dar şi alte cheltuieli precum examenul medical. Este un program foarte popular şi în fiecare an avem de trei-patru ori mai multe solicitări decât finanţările pe care le acordăm.

Pentru acordarea finanţării avem în vedere situaţia materială a solicitantului, dar şi modul în care acesta reuşeşte să ne convingă că are nevoie de permis de conducere pentru un loc de muncă”, a declarat, pentru AGERPRES, Andras Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.

Detalii şi formularul de înscriere se găsesc pe aici.

De la iniţierea programului, în urmă cu cini ani, un număr de 83 de tineri au susţinut şi promovat cursurile şi examentul, iar alţi 68 îşi continuă studiile sau sunt programaţi pentru examen.