Poliția de frontieră a constat o creștere a valorilor de trafic pentru automarfare la frontiera cu Ungaria. Timpul de așteptare în punctele de trecere la granița comună este unul ridicat.

Autoritățile maghiare au comunicat faptul că aplicațiile informatice nu mai funcționează, aspect ce a îngreunat fluidizarea traficului la automarfare.

Șoferii de TIR așteaptă cu orele pe sensul de ieșire din România și intrare în Ungaria, motiv pentru care Poliția de Frontieră a dispus măsuri comune pentru fluidizarea traficului.

Probleme de la începutul anului

Formalitățile de frontieră la graniță cu Ungaria se derulează în comun cu polițiștii din țara vecină. În prezent, în P.T.F. Nădlac II, P.T.F. Vărşand şi P.T.F. Petea se înregistrează un timp de așteptare ridicat pe arterele destinate TIR-urilor.

Numărul de artere care pot fi deschise este unul limitat de numărul de polițiști repartizați de către Poliția Ungară.

În perioada 18-21 ianuarie 2021, la nivel național, polițiștii de frontieră au efectuat formalități specifice pentru 55.500 de automarfare. La granița cu Ungaria s-au efectuat controlul la 27.500 de astfel de mijloace de transport în comun.Pe sensul de ieșire s-au numărat 17.600 de TIR-uri, iar pe cel de intrare au fost 9.900.

Recomandările Poliției de Frontieră

Poliţia de Frontieră recomandă tuturor şoferilor de automarfare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri.

Astfel, riscul suprasolicitării a unora dintre acestea este mai scăzut. Autoritățile Poliției de Frontieră recomandă consultarea aplicaţiei Trafic on-line care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro.

Tranzitarea frontierelor cu autoturisme, microbuze sau autocare se desfăşoară în condiţii normale, fără timpi mari de aşteptare. Autoritățile române au solicitat celor din Ungaria suplimentarea personalului pentru deschiderea mai multor artere de control în vederea fluidizării traficului.

Astfel de evenimente la ieșirile din țară sunt tot mai dese în ultima perioadă. Blocajele de la vămi sunt datorate verificărilor suplimentare care se face datorită pandemiei de coronavirus.