După ce, timp de decenii, și-au dedicat viața pentru a aduce zâmbete pe fața a mii de oameni și au șters lacrimile tristeții, doi dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică populară vor primi titlul de cetățean de onoare.

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a decis să ofere lui Nicolae Furdui Iancu și Ioan Bocșa titlul de ,, „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”.

Nu mai este nevoie de introducere pentru marele cântăreț Nicolae Furdui Iancu ce, prin timbrul său vocal unic a impresionat o țară întreagă și nu numai.

Cetățeni de onoare după o carieră fulminantă în muzică

Născut în județul Alba, satul Poiana, comuna Sohodol,  Nicolae Furdui Iancu a urmat școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători.

A studiat la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Totodată, marele cântăreț de muzică populară a fost profesor până în 1989. Debutul în lumea muzicii o face în anii ’70, la la Festivalul de Folclor din Drobeta Turnu-Severin. Datorită talentului său înăscut și vocea profundă a reușit să câștige premiul I.

În 1985 a apărut pentru prima dată la televizor, în cadrul emisiunii ,,Tezaur folcloric”, difuzat de TVR. De asemenea, artistul a câștigat locul I la festivalul de folclor ,,Steaua Dunării” și marele premiu la concursul „Floarea din Grădină”.

În 1987 a înființat la Alba-Iulia grupul flcloric ,,Crai Nou”. Printrele cele mai cunoscute melodii ale sale sunt ,,Noi suntem români” și ,,Nu uita că ești român”.

 Ioan Bocșa, un interpret iubit de oamenii din Apuseni

Alături de Nicolae Furdui Iancu, solistul de muzică populară ardelenească Ioan Bocșa este nominalizat pentru titlul de cetățean de onoare.

Profesor universitar și cântăreț de muzică populară, Ioan Bocșa s-a născut la Oarda de Jos, Alba, la data de 13 decembrie 1947. În anul 1970 termină Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

De 26 de ani este conferențiar universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la Modulul de folclor al acestei Academii de Muzică. Actualmente.

Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Ioan Bocșa sunt: ,,Doru m-o purtat”,  ,,Ană, zorile se varsă” și ,, Câte mândre-am avut eu”.

SURSA FOTO: APUSENI.INFO