Decizia vine ca urmare a unui val de plângeri privind decese suspecte după  vaccinarea anti Covid  sau reacții adverse severe, cum ar fi formarea unor tromboze, fatele în unele cazuri.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că vor fi analizate de specialiști toate reacțiile adverse.

Emer Cooke, directoarea instituției a precizat că, învestighează în mod special, trombozele formate de dozele Astra Zeneca, în special la persoanele în vârstă.

Toate reacțiile adverse ale vaccinurilor anti- Covid vor fi analizate. Cum se apără Astra Zeneca

La acest moment, 15 state UE au decis suspendarea vaccinării cu Astra Zeneca, după ce au fost raportate mai multe decese și probleme privind coagularea sângelui.

Despre această situație, reprezentanții Astra Zeneca susțin că 17 milioane de oameni s-au vcacinat, iar reacțiile adverse raportate sunt infime în raport cu această cifră.

„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru. Iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri așteptate in populația generală. Natura pandemiei a condus la o atenție sporită a fiecărui caz individual raportat. Și mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranței medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare. Aceasta pentru a asigura siguranța publică”, a declarat Ann Taylor, reprezentantul AstraZeneca, citat de Agerpres.

Ce s-a decis în România

În prezent, România nu a suspendat vaccinarea cu Astra Zeneca, dar sute zeci de mii de oameni, programați să se vaccineze cu aceste doze și-au anulat programarea.

Autoritățile România sustin că s-a înregistrat un caz de tromboză la un milion de persoane vaccinate.

Decizia va fi luată în funcție de raportul Agenției Europene a Medicamentului.

La acest moment, se desfășoara imunizarea populației generale. Vaccinarea este gratuită, voluntară. Programările se fac pe platforma programare. vaccinare-covid-gov.ro

Autoritățile au decis suplimentarea centrelor de vaccinare în județele cu rata de infectare ridicată.