LA LIBRE BELGIQUE (Belgia): „În sfârşit, peste o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, vaccinările vor putea începe imediat (…). Este o sarcină imensă”, a afirmat lidera germană în faţa Parlamentului European la Bruxelles. „Să începem deci cât mai devreme posibil aceste vaccinări, toţi împreună, cei 27, cu un început în aceeaşi zi”, a adăugat ea, cu ocazia unei sesiuni în plen a deputaţilor – în mare măsură prin videoconferinţă.

Sub presiunea Germaniei, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunţat marţi că se va ocupa pe 21 decembrie – cu o săptămană mai devreme decât se prevedea – de soarta vaccinului Pfizer-BioNTech. După ce va fi examinat avizul reglementatorului şi vor fi fost consultate statele membre (un proces care poate dura câteva zile), Comisia Europeană va putea da autorizaţia de punere pe piaţă condiţionată în UE, în preajma Crăciunului.

„În total, am cumpărat mai multe doze (de vaccin) decât este necesar pentru toată lumea în Europa” prin intermediul contractelor încheiate cu diferite laboratoare pentru a constitui „un portofoliu diversificat” de vaccinuri aflate în dezvoltare, a amintit Ursula von der Leyen.

„La fel cum am trecut în unitate prin această pandemie, să începem concertat şi toţi uniţi eradicarea acestui oribil virus”, a îndemnat şefa executivului european.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, arătase deja marţi că o campamnie de vaccinare contra Covid-19 va fi lansată în aceeaşi zi în toate ţările UE, potrivit declaraţiilor relatate de şefii grupurilor din Adunarea Naţională.

Anturajul lui i-a confirmat spusele, precizând că nu s-a fixat încă o dată.

Vaccinul dezvoltat în comun de laboratorul american Pfizer şi cel german BioNTech este primul care a fost aprobat într-un număr de ţări occidentale, printre care Regatul Unit şi Statele Unite – unde primele administrări au avut loc în ultimele zile – dar şi în multe alte state, ca Mexic sau Arabia Saudită.