Pastorul László Tőkés, după ce a fost sancționat pentru arborarea a steagurilor Ţinutului Secuiesc şi regiunii Partium pe sediul cabinetului său, a primit verdictul de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în procesele intentate Statului Român.

Pastorul a precizat că această victorie reprezintă un răspun clar că statul român nu se poate opune valorilor europene.

După șapte ani de procese, președintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania s-a declarat mulțumit de decizia CEDO.

„Îmi exprim încă o dată satisfacţia că Curtea Europeană a adus o decizie favorabilă cauzei noastre şi cred că este un rezultat însemnat pentru toţi cei care luptă pentru folosirea simbolurilor comunităţii noastre, privind libera exprimare, dreptul de a arbora steagurile noastre în ţara unde trăim şi unde suntem cetăţeni fideli”, a declarat Tőkés.

Pastorul László Tőkés a ieșit victorios în procesul cu statul român

Totodată, fostul preot reformat a mai precizat că prin această decizie se așteaptă ca societatea românească să-și schimbe atitudinea față de cauza simbolurilor.

Avocatul pastorului a afirmat că vor mai urma astfel de procese împotriva statului român.

„Dacă altă dată se vor aplica sancţiuni nejustificate pentru arborarea steagului secuiesc sau celui al Partium, această sentinţă CEDO va putea fi invocată. Instanţele din România trebuie să ţină cont de practica Curţii Europene pentru Drepturile Omului”, a spus Kincses, avocatul pastorului.

CEDO a acordat pastorului despăgubiri în valoare de peste 2.000 de euro, instanța europeană respingându-i acordarea despăgubirilor morale cerute de Tőkés în valoare de 16.000 de euro.

„Sancţiunea contravenţională (n.r. dată de Poliţia Locală Oradea) a fost avertismentul, plus dispoziţia de ridicare a steagurilor. Datorită faptului că steagurile au putut rămâne în continuare (n.r. arborate) din 2014 până astăzi, iar hotărârea (n.r. de înlăturare) nu a fost pusă în aplicare, asta a însemnat (n.r. pentru instanţă) că domnul Tőkés nu a suferit alte daune morale”, a conchis avocatul.