Tot mai mulți români au decis să-și petreacă vacanța de Paște în Munții Apuseni pentru peisajele incredibile și prețul foarte mic.
Poioana Vadului, Albac, Arieșeni sau Scărișoara sunt doar câteva zone unde poți să găsești locuri de cazare începând de la prețul de 80 de lei pe noapte. Evident, prețurile cresc în funcție de dotări și calitatea cazării și zonă.
Adrian Degan de la agenția turistică Focus Tour Alba Iulia a precizat că turiștii preferă pachetele de patru nopți.
”Se merge în principal pe cazare în această perioadă, fără masă tradițională. Dar sunt multe pensiuni care oferă facilități pentru gătit inclusiv în aer liber: cuptor, grătar. Sunt locuri destul de multe în zonă, lumea nu a mai fost așa interesată ca anii trecuți” spune Adrian Degan, relatează alba24.ro.
Munții Apuseni, la mare căutare în această perioadă
Prețurile unor asemenea de pachete încep de la 600 de lei și pot ajunge până la 1.000 de lei. Gazdele oferă, pe lângă cazare, și posibilitatea de conduce ATV-uri sau sesiune de echitație pentru copii.
Printre cele mai cunoscute obiective turistice din Munții Apuseni se numără Peștera Urșilor, Detunatele sau Lacul Tarnița. De asemenea, cei ce își vor petrece patru zile la munte au posibilitatea de a vizita Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Huda Orbului, Coiba Mare și Coiba Mică și Cascada „Vălul Miresei”.
În zona Apusenilor se păstrează obiceiurile tradiționale de Paște. La Bistra, spre exemplu, se ține “Toaca Paştilor” sau “Prăgşorul”. Feciorii satului merg în pădure, caută lemn de paltin cu rezonanță și fac o toacă. Apoi o atârnă în curtea bisericii din localitate. Este bătută şi păzită de 12 tineri necăsătoriţi, numiţi “crai”.
În Vinerea Mare, după instalarea tocii începe organizarea pazei și se amplasează țevi ,,de pușcat”, un fel de artificii artizanale.
“Craii” bat toaca şi puşcă din ţevi până luni dimineaţă, perioadă în care, dacă toaca este furată, trebuie să o răscumpere de la hoţi şi totodată să suporte organizarea balului organizat în a doua zi de Paşti.