În 21.04.2021, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii  din cadrul SCCO Sibiu au efectuat un număr de 38 de percheziții domiciliare. Perchezițiile au fost făcute pe raza județelor Sibiu, Cluj, Alba și Brăila, într-o cauză vizând trafic de droguri de risc. S-a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în operațiuni cu droguri și substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

În urma perchezițiilor domiciliare s-au ridicat arme letale, care introduse ilegal în țară și deținute contrar dispozițiilor legale. S-au mai confiscat bancnote din cupiură euro despre care există suspiciunea că sunt falsificate, aproximativ 2.000 de euro. Au mai fost găsiți și confiscați 35.000 de euro care ar proveni din derularea activităților ilicite, transmite IPJ Sibiu.

„În cauză s-a reținut faptul că, de la începutul anului 2020 și până în prezent, gruparea infracțională organizată a acționat pe raza județelor Sibiu, Cluj, Alba și Brăila, iar membrii acesteia au desfășurat, în mod coordonat, activități de procurare, transport, deținere și comercializare către consumatori a unor droguri de risc (cannabis) sau substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe arme, o cultură indoor cu 19 plante de cannabis, plicuri cu substanță pulverulentă, cântare electronice de precizie, suma de 35.000 de euro și alte bunuri cu valoare probatorie.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 31 de persoane.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor specializați în combaterea criminalității organizate din Alba-Iulia, Hunedoara, Cluj-Napoca, Brăila, Râmnicu-Vâlcea și Brașov, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Sibiu și al luptătorilor din cadrul structurilor teritoriale ale S.A.S.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale‟, se arată în comunicatul DIICOT.

S-au descoperit cantități semnificative de droguri de risc și droguri de mare risc

Au fost reținute 31 de persoane. Din cercetări a reieșit că membrii grupării vizate, constituită în municipiul Sibiu, s-ar fi aprovizionat din alte județe cu importante cantități de substanțe psihoactive, droguri de risc și mare risc.

Se pare că la rețeaua traficanților ar fi aderat, cu rol de coordonare, și o persoană aflată într-un penitenciar. Acesta ar fi organizat împreună cu alte persoane activități ilicite, planificând introducerea în țară a unor droguri de mare risc. A fost organizată și distribuirea acestora în județul Sibiu.

La gruparea infracțională ar fi aderat și persoane profilate pe traficul de cannabis, cu surse de aprovizionare din județul Sibiu. La locuințele acestora au fost descoperite culturi de cannabis indoor. Aceștia dețineau instalații de întreținere și cultivare de cannabis și cantitatea de aproximativ 4 kilograme de muguri de cannabis.

Valoarea de piață a drogurilor confiscate se ridică la aproximativ 300.000 de lei.

În urma administrării probatoriului în cauză, joi 22 aprilie, magistrații Tribunalului Sibiu au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a 19 persoane, față de alte trei persoane fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.