Tragedia din Bihor s-a înregistrat luni seară, 3 mai. Copilul a fost găsit spânzurat în podul casei. Din primele date, nu există semne de violență pe corpul băiatului.
Cazul s-a înregistrat luni seară, 3 mai. Copilul a fost găsit spânzurat în podul casei. Din primele date, nu există semne de violență pe corpul băiatului.
Vecinii copilului spun că nu a putut face față abandonului, Mai exact, din cauza certurilor dese din familie, mama lui a plecat de acasă.
Cazuri similare s-au întregistrat la Iași, Sibiu. În ultima perioadă, tot mai mulți copii cedează și recurg la gestul extrem.
Tragedie în Bihor. Avocatul Poporului cere măsuri pentru sănătatea mintală a copiilor
Avocatul Poporului a cerut Miniserului Sănătății să elaboreze un plan pentru sănătatea mintală a copiilor.Potrivit unui raport Eurostat, frecvența suicidului în România la categoria de vârstă 15-19 ani este peste media europeană.
Tipic românesc. Consiliere psihologică abia după tragedii
Întrucât nu există metode definite de preveni violența asupra copiilor. Cazul de la Hunedoara a fost răsunător și a arătat cât de fragil este sistemul în ceea ce privește protecția copiilor. Cazurile în care există violență în familie nu sunt monitorizate de stat. Realitatea a arătat că îi afectează atât de mult încât aleg să-și pună capăt zilelor.
Psihologii și psihiatrii susțin că este nevoie de educație pentru părinți, în primul rând. Gestionarea problemelor conjungale ar trebui să nu afecteze minorii. Un prim pas în acest sens s-a făcut în audierea copiilor la instanță.
Pentru că divorțurile sunt traumatizante pentru copii, s-a decis ca audierea lor de către magistrați să se facă în birouri comune, fără ședință comună. Astfel, judecătorii ar trebui să simuleze o conversație naturală, cu privire la stabilirea domiciliului minorului.
În prezent, autoritatea părintească este exercitată de ambii părinți, indiferent unde este stabilit domiciliul copilului. Neînțelegerile post-divorț pot avea efecte devastatoare asupra psihicului copiilor.