Mai exact, de Ziua Internațională a Datelor Deschise, Voiculescu s-a grăbit să se laude pe Facebook. A postat   noile date publice privind pandemia de Covid-19.

Astfel, susține că a continuat procesul de transparență a datelor publice și a anunțat lansarea unor seturi de date pe site-ul data.gov.ro, privind pandemia și feedbackul pacientului.

Transparența datelor eronate, ultima gafă a ministrului Voiculescu

În fapt, datele afișate pe portalul de date al Guvernului sunt niște fișiere în format Xls, pline de erori impardonabile. Datele transmise de Ministerul Sănătății nu coincid deloc cu cele realizate de inspectorii  din teritoriu.

Un asemenea caz, de un penibil evident, s-a înregistrat pentru datele din județul Vrancea.

Citește aici ce are în comun Vlad Voiculescu cu Allen Coliban

În datele postate de Ministerul Sănătății pe data.gov.ro, se menționează că s-au efectuat 20 de teste în ultimele 24 de ore. Direcția de Sănătate Publică Vrancea spune că efectuează, în medie, 300 de teste pe zi. Dacă ar citi raportul zilnic al  Grupului de Comunicare Strategică, ar vedea cum cifrele postate de el duc, de fapt, în eroare.

Spre exemplu, ultima raportare privind efectuarea testelor arată că, la nivel național au fost făcute 27 868 de teste PCR în doar o zi. Nici dacă ar împărți la numărul de județe în mod egal acest număr, nu i-ar da cifrele postate. Respectiv, 20 de teste pe zi/județ.

Scuzele lui Voiculescu. Nu știe câți oameni se infectează cu Covid în spitale

Citește aici despre starea spitalelor din țară

Despre această situație, Voiculescu susține că este o eroare tehnică.

Cu toate acestea, la solicitarea noastră de a menționa câte persoane au fost depistate cu Covid, după ce s-au externat din spitale non-Covid, a răspuns că are nevoie de 30 de zile pentru a identifica datele.

În toată țara, au apărut cazuri alarmante, privind faptul că oamenii s-au internat fără Covid, însă,  au decedat în spital de Covid sau au făcut o formă severă a virusului.

Ministerul Sănătății nu a centralizat o astfel de situație de interes public.

Voiculescu susține că în următoarea perioadă va face publice date despre sistemul de achiziții din sănătate.