Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a solicitat Ministerului Transporturilor includerea în etapa a doua de vaccinare a angajaților din transportul de persoane. COTAR nu a cerut vaccinarea doar pentru propriii membri, ci şi pentru feroviari.

Conform Mediafax, transportatorii precizează că intră mereu în contact direct cu mulți călători, iar vaccinarea ,,ar putea multe probleme”.

„Am cerut Ministerului Transporturilor să găsească soluții, astfel încât să ne vaccinăm și noi în etapa a doua, pentru că suntem peste o jumătate de milion de persoane care intrăm în contact direct cu cei care călătoresc: șoferi de taxi, șoferi de autocar și microbuz, instructori auto, cei de la service-urile auto, feroviarii. Am cerut de două săptămâni un răspuns Ministerului, dar nu ni s-a dat niciun răspuns”, afirmă Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Reprezentanții COTAR atrag atenția asupra felului în care s-au ales categoriile de personal esențial pentru cea de-a doua etapă de vaccinare.

 „Transportatorii sunt cei care intră permanent în contact direct cu foarte mulți călători. Astfel  ar fi trebuit să aibă prioritate la vaccinare, dar nici măcar nu au foat luați în considerare. (…) Noi cerem să se introducă și transportatorii în această etapă a vaccinării, pentru toți cei care doresc. Astfel s-ar putea rezolva foarte multe probleme și am putea ieși mai repede din pandemie”, se arată în comunicatul COTAR.

Etapa a doua de vaccinare

În etapa a doua de vaccinare sunt incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice și angajații „care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”. Ei trebuie să-și facă un cont pe platforma de programare.

Cea de-a doua etapă de vaccinare a început pe 15 ianuarie 2021. Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech în ultimele 24 de ore este de 42.326.

Începând cu data de 27 decembrie 2020 s-au vaccinat 570.704 persoane.

Etapa a treia de vaccinare

În această etapă de vaccinare e inclusă restul populației și populație pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani