Avertismentul Kievului privind retragerea Rusiei din Tratatul „Cer Deschis”. Ucraina avertizează că „acest pas al Moscovei este încă un exemplu al implementării unei politici externe ruse.

Politică care vizează distrugerea arhitecturii europene de securitate, distrugerea regimurilor internaționale de control în domeniul armelor și subminarea normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional”.

Într-un comunicat de presă, MAE de la Kiev a menționat că Federația Rusă a încălcat grav acordul în perioada 2009-2020, în special prin reducerea zonei de aplicare a acestuia, ca urmare a ocupării unor părți ale teritoriului Ucrainei și Georgiei.

Avertismentul Kievului privind retragerea Rusiei din Tratatul „Cer Deschis”

„Ucraina a cerut în repetate rânduri Federației Ruse să înceteze încălcarea tratatului. Și să restabilească zonele de aplicare a acestuia în cadrul teritoriului suveran ucrainean” – subliniază ministerul.

Acesta a adăugat că Tratatul „Cer deschis” rămâne un acord internațional important obligatoriu din punct de vedere juridic în domeniul controlului armelor, care asigură transparența între statele participante prin zboruri de observare pe teritoriul celuilalt stat.

Tratatul „Cer Deschis” a fost încheiat pe 24 martie 1992. În capitala Finlandei, unde au participat reprezentanți ai 23 de state membre ale OSCE. Printre semnatari s-au numărat şi reprezentanţi ai SUA şi Rusiei.

Pe 15 ianuarie 2021, Moscova a anunţat că se retrage din acest tratat. Tratat care permite survolul reciproc între Rusia și țările semnatare al teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate. SUA, de asemenea, s-au retras din tratatul respectiv, în luna noiembrie a anului trecut.

Ce presupune tratatul

Semnat în 1992, Tratatul „Cer deschis” este ultima rămășiță a epocii destinderii generale în Europa. El le permitea militarilor ruși și occidentali să supravegheze din avioanele de supraveghere situația armelor convenționale din țările membre ale înțelegerii.

Pentru noi, aceasta era posibilitatea de a monitoriza dezvoltarea infrastructurii militare a NATO din Europa, de a efectua zboruri de inspectare pe cerul SUA. Același lucru făceau membrii Alianței Nord-Atlantice deasupra teritoriului nostru.

În 2019 doar noi am efectuat 42 de zboruri de supraveghere, iar SUA 29 de zboruri, notează Nezavisimaia Gazeta.