Ursoaica Inna este marcată de trauma captivității. Deși are acum un spațiu generos, ea trasează încă propriul cerc

Ursoaica Ina este marcată de trauma captivității, într-un mod ireal, incredibil. După 20 de ani petrecuți într-o cușcă prea mică, la Grădina Zoologică din Piatra Neamț, ursoaica Inna trăiește în propriul cerc. Deși acum se bucură de un spațiu generos în Sanctuarul pentru Urși de la Zărnești, ea trasează aceeași rotație care a fost obligată să o exerseze în vechea cușcă.

”Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată”, spun reprezentanții ”Asociației Milioane de Prieteni”, care după mai mulți ani în care au făcut sesizări, cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, au reușit să o ducă pe ursoaică în Sanctuarul de la Zărnești.

Inna a împărțit țarcul îngust împreună cu sora sa.

La Grădina Zoologică din Piatra Neamț, Ina a împărțit un singur țarc, care avea un singur bârlog și un singur teren, cu sora ei, Anca. Singura soluție găsită atunci de administratorul grădinii zoologice a fost o rocadă săptămânală între cele două surori. Soluția nu s-a dovedit a fi viabilă în cele din urmă.

Studiile de specialitate estimează ca fiind necesar un areal de minim 50 – 270 km pătrați  unui urs brun în Carpați. În  județul Hunedoara există fonduri cinegetice care au raportat 29 de indivizi pe o suprafață de 11 368 ha.

România are un număr impresionant de urși, râși și pisici sălbatice în libertate

România are cel mai mare număr de urși în mediul lor natural din Europa. Cu toate acestea asociațiile de protecția animalelor sunt alarmate. Din cauza activității umane habitatul acestor animale este mult restrâns. Posibilitatea de a-și obține hrana este de asemenea aproape compromisă. În 2016, populația de urs a fost redusă cu 22%. Cea de lup cu 7%, cea de râs și pisică sălbatică cu 22%, protestează romaniasalbatica.ro. Totuși datele încă depășesc nivelul optim, cu excepția râsului și a pisicilor sălbatice.

La nivel național, în anii 2014 – 2015, au fost raportați nu mai puțin de 10 022, respectiv 10 440 de urși, și 8 376, respectiv 8 339 de pisici sălbatice.

Urșii bruni în captivitate trebuie să aibă asigurat un spațiu suficient, altfel ei vor dezvolta traume îngrijorătoare precum cea pe care o prezintă nevinovata ursoaică Inna, avertizează specialiștii.