Studiul cu privire la secvenţierea genomului virisului SARS-CoV-2 este în plină desfăşurare. În cursul zilei de joi, Medlife a anunţat faptul că a reuşit să obţină noi rezultate referitoare la cazurile de infectare cu tulpina britanică depitate în ţara noatră.

În faza curentă a cercetării, experţii s-au ocupat de analiza noului lot de 90 de probe, care au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 3-11 februarie de la persoanele testate pozitiv prin RT-PCR. Dintre aceştia, un număr de 43 de pacienţi conţin tulpina B1.1.7 a coronavirusului care a fost descoperită în Marea Britanie.

Din ce judeţe a selectat MedLife pacienţii

Toate acestea provin de la persoane din diferite oraşe ale României, precum:

 • București – 26 de cazuri
 • Brăila – 1 caz
 • Galați – 2 cazuri
 • Timișoara – 6 cazuri
 • Cluj – 3 cazuri
 • Focșani – 1 caz
 • Ploiești – 1 caz
 • Pitești -1 caz,
 • Turda – 1 caz
 • Tg. Jiu – 2 cazuri
 • Vaslui – 1 caz

„Dacă în urmă cu două săptămâni anunțam că prevalența cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în  lotul curent conținând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național. Astfel, România ar fi printre primele țări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului.

Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități, respectiv carantinarea pe zone în funcție de prevalența locală a infectărilor, au funcționat și probabil vor trebui menținute în continuare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Mihai Marcu: „vom continua procesul de secvențiere”

„Previziunele colegilor mei din ultimele săptămâni s-au confirmat, se pare că tulpina britanică a devenit deja dominantă cel puțin la nivelul marilor orașe. Este o informație extrem de valoroasă pentru strategia de gestionare a pandemiei la nivel național. Gândiți-vă că Germania a anunțat ieri că infecțiile cu noua tulpină britanică au crescut și la ei de la 6 la 22% în 2 săptămâni, iar noile rezultate i-au ajutat să ia noi decizii în ceea ce privește măsurile de siguranță.

Suntem foarte mândri că putem să susținem acest efort atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și financiare pentru a putea urmări în dinamică evoluția acestui virus la nivel local și implicit a noilor tulpini pentru a veni în sprijinul autorităților române. Vestea bună este că, momentan, nu am identificat pe loturile de probe analizate mutațiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia. Totuși, vom continua procesul de secvențiere, tocmai pentru a identifica timpuriu apariția unor posibile noi tulpini și a anunța în timp util autoritățile, astfel încât acestea să poată acționa imediat”, a Declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO al grupului MedLife.

Cele mai eficiente arme împotriva virusului

Conform specialiştilor internaţionali, măsurile de protecţie rămân în continuare cele mai eficiente arme în lupta cu virusul chinezesc, vaccinurile disponibile pe piaţa europeană, respectiv, Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, dând rezultate pozitive împotriva noului coronavirus.

Totuşi, experţii susţin faptul că nu este exclus ca în viitor acestea să necesite anumite adaptări pentru a putea face faţă mutaţiilor de virus care pot apărea.

„Multe persoane se tem că vaccinurile dezvoltate ar putea fi ineficiente pentru diverse mutații ale virusului, însă datele analizate până acum la nivel internațional ne arată că niciuna dintre noile tulpini ale virusului nu a reușit să elimine în totalitate nivelul de anticorpi produs de vaccin.

Oamenii trebuie să aibă încredere în știință, în eforturile depuse de experții din sănătate. În momentul de față, nu avem motive reale de îngrijorare în privința eficienței vaccinurilor”, a spus Mihai Marcu Președinte și CEO MedLife.

Mihai Marcu: „Este foarte important ca românii să înțeleagă că măsurile de protecție rămân valabile și post-vaccinare”

Totodată, experţii susţin faptul că măsurile de siguranţă trebuie respectate cu stricteţe, chiar dacă o persoană a primit cele două doze de vaccin. Motivul acestei necisităţi este simplu. Diminuarea posibilelor riscuri care pot fi provocate de către noile tulpini ale virusului.

„Avem în derulare un alt studiu cu privire la imunizarea post-vaccin, primul de o asemenea anvergură în România. Colegii mei au reușit să avanseze cu noi concluzii pe care, cel mai probabil, le vom face publice săptămâna viitoare. Am crescut eșantionul, iar datele preliminare arată că eficiență în ceea ce privește dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se păstrează, însă au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după prima doză.

Este foarte important ca românii să înțeleagă că măsurile de protecție rămân valabile și post-vaccinare, iar masca este în continuare obligatorie chiar și după vaccinare. Doar prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție vom putea gestiona evoluția pandemiei și reîntoarcerea la o viață cât mai apropiată de normalul cu care eram obișnuiți în urmă cu un an”, a adăugat Mihai Marcu.