„Românii sunt interesaţi mai mult decât oricând de turismul balnear, pentru că turismul balnear prin excelenţă înseamnă tratarea unor afecţiuni, a unor boli, a unor probleme de sănătate pe care le au, folosind resursele naturale pe care Dumnezeu ni le-a lăsat. Apele naturale, apele termale, apele sărate, iodurate, nămolul, turba şi alţi factori de cură, sunt mult mai la îndemâna omului pentru că sunt mult mai ieftine, iar tratamentul acesta este mult mai eficient.

Din păcate, anul acesta bugetul de asigurări sociale unde este inclus şi bugetul pentru pensionarii care vin în staţiunile balneare prin sistem subvenţionat oarecum, adică pensionarul plăteşte doar 50%, este foarte mic. Dacă în anii trecuţi am avut 300.000 de pensionari, 200.000, în 2019 am avut 125.000 de pensionari, anul acesta au acordat bani doar pentru 40.000 de pensionari. Deci numărul a scăzut drastic, de la 125.000 în 2019, la 40.000. Bugetul este infim, oameni nu au toţi bani să îşi permită să meargă în staţiunile balneare şi era un balon de oxigen pentru ei. (…). Din 5 milioane de pensionari, România emite bilete de tratament doar pentru 40.000. Este înjositor. Noi nu trăim din activitatea cu pensionarii în mod neapărat, marja de profit este foarte mică, dar nu este fair-play faţă de bunicii, de părinţii noştri”, a declarat Rădulescu.

   Protocoale pentru turismul balnear

Acesta a precizat că România a fost prima ţară din Europa care a reuşit să alcătuiască un protocol medical pentru tratamentele balneare în contextul pandemiei, dar agenţii economici nu au reuşit să-l aplice foarte mult timp din cauza restricţiilor impuse de autorităţi.

„Acum este nevoie mai mult decât oricând de sănătate, staţiunile sunt dispuse în zone de arii protejate, zone montane sau în zona litoralului. Deci, oamenii ar veni în staţiunile balneare, numai că nenorocirea aceasta care s-a abătut asupra planetei, COVID-ul, a produs şi o teamă a oamenilor de a veni. În această perioadă s-a vorbit foarte mult despre persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, care în decursul anului 2020, unul foarte chinuit pentru turismul balnear, aceşti oameni venerabili fiind, nu vulnerabili, au respectat cu sfinţenie tot ceea ce li s-a spus: să poarte mască, să păstreze distanţarea, să respecte rigorile de curăţenie pe care le-am impus.

România a fost prima ţară care a realizat un protocol medical de către comisia medicală a OPTBR, pe care l-am trimis şi colegilor din Europa. Din păcate însă, l-au folosit mai mult ei decât noi, pentru că noi din luna iunie suntem închişi”, a spus Nicu Rădulescu.