Un bărbat din Timișoara a fost salvat sâmbătă de salvamontiștii din Alba, după ce a căzut și s-a accidentat. Turistul s-a accidentat la umăr pe un traseu din Munții Șureanu. Potrivit Salvamont Alba, bărbatul nu avea echipament corespunzător pentru turele de iarnă. Salvamontiștii atrag atenția turiștilor să nu se aventureze pe traseele peste cota 1.200 m, din cauza riscului ridicat de avalanșe.

„Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Alba a intervenit în zona Munţilor Sureanu pentru acordarea primului ajutor şi extragerea unei persoane de sex masculin, cu vârsta de 35 de ani, din Timişoara, care a căzut şi s-a accidentat la umăr pe traseul de vară Cruce roşie: Oaşa-Iezărul Şureanu”, a anunţat şef serviciu Salvamont, Claudiu Costea.

Potrivit lui Costea, turistul nu avea echipament „corespunzător pentru turele de iarnă”.

 

Turistul
Bărbatul s-a accidentat la umăr pe un traseu din Munții Șureanu și nu avea echipament corespunzător pentru turele de iarnă

La acţiunea de recuperare au participat trei salvatori montani şi un jandarm din cadrul Postului de Jandarmi Montani Şugag.

Salvamontiștii au atras atenția în mod repetat asupra pericolului de accidente grave dacă lipsește echipamentul necesar. Totodată avertizările de trasee necirculabile și pericolul deavalanșe trebuie luate în serios, mai ales de cei fără experiență.

Ultima avertizare a salvamontiștilor datează de acum două zile și atrage atenția turiștilor asupra măsurlor de siguranță.

„Avertizare grad de risc 3/insemnat de avalansa in zona Domeniului schiabil Sureanu. In muntii Sureanu-Parang, in zona montana inalta, gradul de risc poate sa atinga nivelul 4/mare. Schiorii sunt rugati/avertizati sa nu se aventureze in afara partiilor de schi. Sunt semnalate placi de vant, cornise si transport insemnat de zapada pe vaile cu inclinatie accentuata in zona varfului Sureanu, pe pantele abrupte din sud, est si nord. Stratul de zapada nu este stabilizat, fiind depuneri insemnate de zapada pulver peste o crusta inghetata, reducandu-se astfel, considerabil, coeziunea intre zapada mai veche si cea depusa recent. De asemenea, turistii sunt rugati sa nu intreprinda deplasari pedestre in afara zonelor amenajate si sa solicite salvatorilor montani informatiile necesare.”