Pandemia COVID-19 a redus la jumătate numărul turiștilor la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Obiectivul turistic a fost închis în 2020 timp de două luni

Pandemia de COVID-19 a redus la jumătate numărul turiştilor care au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Obiectivul turistic a fost închis anul trecut timp de două luni de zile, au relevat, joi, datele statistice ale administraţiei locale.

Astfel, peste 200.000 de persoane au vizitat anul trecut castelul medieval. Numărul este aproape egal cu cel din anul 2014, când s-au înregistrat 230.000 de turişti. În ceea ce priveşte încasările, acestea au scăzut cu aproximativ 40 %, de la 7,6 milioane de lei în 2019, la o valoare de 4,6 milioane de lei în 2020.

”Scăderile cele mai pronunțate, de 80 – 90 %, s-au înregistrat la vizitatorii străini care veneau în grupuri organizate”, spune primarul Hunedoarei

„Fără nicio îndoială, pandemia de COVID-19 a fost singura cauză a scăderii numărului de turişti, la Castelul Corvinilor. Spun asta pentru că scăderile cele mai pronunţate, de 80 – 90 la sută, s-au înregistrat la vizitatorii străini şi cei care veneau în grupuri organizate. Tocmai interdicţia sau dificultatea organizării de excursii de grup a generat o mare parte din scăderea numărului de vizitatori. În ce priveşte numărul de turişti care au vizitat Castelul singuri, cu familia ori prietenii, scăderea este mult mai mică decât în cazul grupurilor organizate, de aproximativ 30 la sută. (…) O altă cauză a fost închiderea şcolilor şi, automat, anularea excursiilor şcolare”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Primarul hunedorean a menționat că trebuie să se ţină cont că obiectivul a fost închis total între  martie –  mai 2020. În perioada similară a anului 2019, la Castelul Corvinilor au fost în jur de 100.000 de turişti.

”Eu sunt extrem de încrezător că, de îndată ce intensitatea pandemiei va scădea, situația vizitatorilor la Castelul Corvinior va reveni la normal”, a mai spus primarul hunedorean. Castelul este momentan în restaurare, iar investiția este de 5 milioane de euro

„Eu sunt extrem de încrezător că, de îndată ce intensitatea pandemiei va scădea, situaţia vizitatorilor la Castelul Corvinilor va reveni la normal. Numărul vizitatorilor va reintra pe trendul ascendent înregistrat până la nefericitul moment al apariţiei şi răspândirii accelerate a SARS-CoV-2″, a mai declarat primarul municipiului Hunedoara.

În această perioadă, castelul se găsește într-un amplu proces de restaurare. La Castelul Corvinilor se derulează lucrări de restaurare în cadrul unui amplu proiect cu finanţare europeană. Valoarea investiției este de aproximativ 5 milioane de euro.

Castelul Corvinilor este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume și este situat în ”top zece destinații de basm din Europa”

Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei. El este unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top zece destinații de basm din Europa”.

Castelul Corvinilor este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”.

Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri. Castelul este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon.