Restricțiile legate de pandemie au adus în primele trei zile ale lui 2021 o reducere a numărului de treceri prin turnichete la mai puțin de jumătate față de 2020 și la un alt profil turistic al celor care au urcat în Postăvarul.

„Comparativ cu anii trecuți, numărul turiștilor care au urcat în partea superioară a masivului a fost mai mare decât al schiorilor, fapt care s-a putut constata nu numai cu ochiul liber, ci și prin numărul de treceri prin turnichete. Foarte mulți turiști au profitat de vremea bună și au ales să își petreacă acest weekend în aer liber”, se arată într-un comunicat al Primăriei Brașov.

În perioada 1-3 ianuarie 2021, au fost înregistrate 36.303 de treceri, față de 86.078 de treceri în aceeași perioadă a anului trecut, deci, doar 42%.

Printre cauzele evidente ale reducerii acestui număr sunt restricțiile referitoare la numărul maxim de turiști care pot utiliza mijloacele de transport pe cablu. Telegondola și cele două telecabine funcționează la 50% din capacitatea de transport, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Astfel, în fiecare telegondolă este permis accesul a maximum 4 persoane, în telecabina Kanzel, maximum 20 ( din 45, capacitatea maximă a telecabinei în condiții normale), iar în  telecabina Capra Neagră, maximum 30 (capacitatea normală fiind de 60 de persoane).

Iar din cele 36.303 treceri, aproape 27.000 au fost la instalațiile de acces spre partea superioară a masivului Postăvaru, iar restul, sub 10.000, înseamnă trecerile pe la turnichetele de la telescaunul Ruia. Numărul turiștilor care au utilizat telecabinele și telegondolele în cele 3 zile a fost de 14.255 de persoane. Având în vedere că s-a schiat doar în partea superioară a masivului, fiecare schior a utilizat de mai multe ori telescaunul Ruia. La o medie de 3-4 urcări cu telescaunul pentru fiecare schior, înseamnă că peste 2/3 dintre cei care au utilizat transportul spre zona superioară a masivului au făcut-o în scopul plimbării.

Cele patru pârtii sunt în stare bună, în special Lupului și Ruia, în condițiile în care în majoritatea zilelor s-au înregistrat temperaturi pozitive, chiar și de + 12 sau + 14 grade Celsius. Stratul de zăpadă este de aproximativ 30 de cm grosime în partea superioară a masivului Postăvarul, iar peste 90% din cantitatea de zăpadă de pe pârtii provine din zăpadă artificială.