Turnul Dogarilor, construit în urmă cu aproximativ 500 de ani, a avut încă de la început un rol important de apărare al oraşului. În momentul de faţă, acesta ar putea deveni mai primitor datorită faptului că recent a fost incus viaţa socială a bistriţenilor.

Propunerea de faţă a fost iniţiată de către grupul PMP din Consiliul Local al Municipiului Bistriţa, care speră ca acest monument să devină un spaţiu de relaxare, socializare şi activităţi culturale.

Așa ne dorim să arate Turnul Dogarilor din Bistrița: un spațiu pentru relaxare, socializare, activități culturale și artistice, si prin amenajarea unui teatru de vară! Este necesară renovarea și amenajarea acestei clădiri emblematice pentru orașul nostru și includerea ei în circuitul turistic național.

La inițiativa și cu ajutorul ui Bereş Ioan , cetățean al orașului, am depus acest proiect de hotărâre ,care va schimba în bine zona Parcului Mare al Bistriței“, a transmis Ștefania Stere, consilieri PMP.

Turnul Dogarilor, o adevărată capodoperă

Turnul Dogarilor este parte din fortificaţiile cetăţii medievale a Bistriţei, iar realizarea acesteia a fost demarată în anul 1465, presupunând un efort financiar considerabil, investiţia fiind susţinută şi de către locuitorii oraşului. Totodată, inteligenţa tehnică de a utiliza cât mai eficace facilităţile naturale ale trenului şi de a asigura o apărare cât mai consolidată au autat la ridicarea fortificaţiei bistriţene.

În ceea ce priveşte finalizarea zidului, construirea acestuia s-a încheiat în jurul anului 1545. La momentul respectiv, înălţimea sa măsura 10 m şi o grosime de 2 m, fiind înconjurat de un şanţ de apărare a cărui adâncime era de 3 m. Acesta era umplut cu apă, prin intermediul unui canal derivat râul Bistriţa.

De asemenea, tot în perioada respectivă, din loc în loc, s-au ridicat diverse amplasamente, respectiv, 18 turnuri şi bastioane de apărare, erificii ridicate pe cheltuiala breslelor. Printre acestea, se remarcă turnul rotarilor, dogarilor, frânghierilor, tâmplarilor, aurarilor, măcelarilor, șelarilor, fierarilor, croitorilor.