În acest an, 2020, în România vor transmite, în direct de la Vatican, Sfânta Liturghie din Noaptea de Crăciun și tradiționalul mesaj ”Urbi et Orbi”, canalele TVR Internațional,TVR 2, TVR Moldova. Noile restricții impuse de autoritățile Italiei au modificat locul unor slujbe pe care papa, prin tradiție, le oficia cu participarea romanilor și a pelerinilor.

Dorind o informare cât mai bună a credincioșilor și a celor care apreciază și adoră astfel de momente de înaltă forță spirituală vaticannews.va/ro/ a transmis prin intermediul preotului-redactor al Programului Român de la Radio Vadican, Adrian Dancă:

”22 decembrie 2020 – Vatican News. Luând în considerare noile restricții adoptate pentru a contrasta răspândirea pandemiei de Covid-19, Prefectura Casei Pontificale a anunțat că pe 25 decembrie a.c., solemnitatea Nașterii Domnului, papa Francisc va adresa Mesajul de Crăciun și va împărți binecuvântarea ”Urbi et Orbi” în Aula Binecuvântărilor din interiorul Palatul Apostolic. De obicei, această ceremonie transmisă în mondoviziune, se desfășura în balconul central al bazilicii San Pietro, iar în jurul Bradului și Ieslei de Crăciun din Piață era prezentă o mare mulțime de romani și pelerini din lumea întreagă.

Autoritățile italiene au dispus ca în zilele dintre 24 decembrie a.c. și 6 ianuarie 2021, practic din Ajunul Crăciunului până la Bobotează, circulația persoanelor să fie supusă unui regim foarte strict pentru a evita difuzarea pandemiei în masă.

Cât privește rugăciunea ”Îngerul Domnului” din zilele 26 și 27 decembrie a.c., precum și din 1, 3 și 6 ianuarie 2021, aceasta urmează să fie recitată în Biblioteca Palatului Apostolic.

Să adăugăm că în seara de Crăciun, mai precis, joi, 24 decembrie, Papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie a Nopții de Crăciun la ora Romei 19.30.

În fine, un anunț practic: Televiziunea Română transmite în direct de la Vatican Sfânta Liturghie din Noaptea de Crăciun începând cu ora României 20.30, iar a doua zi, solemnitatea Nașterii Domnului, Mesajul de Crăciun și Binecuvântarea ”Urbi et Orbi” începând cu ora României 13.00. Sf. Liturghie poate fi urmărită pe TVR2 și TVR Moldova, în timp ce ceremonia ”Urbi et Orbi”, pe cele două canale menționate și pe TVR International Europa de Vest”.