Dintre toate universitățile din țară, UBB Cluj a obținut cea mai bună performanță la competițiile naționale de finanțare a proiectelor de cercetare organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în anul 2020.

Cea mai bună performanță la proiecte finanțate

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a câștigat numeroase proiecte în diverse domenii de cercetare reprezentate în competiție.

Cea mai bună performanță a fost obținută de cadrele didactice din domeniul științelor sociale și economice.

Rata de succes a finanțării proiectelor a fost de 45,45%, un număr de 10 dintre cele 22 de proiecte finanțate la nivel național fiind depuse de UBB.

„Le mulțumim și îi felicităm în egală măsură pe cei care au participat și pe cei ce au câștigat în această competiție, pentru efortul depus şi excelenţa dovedită. Această competiţie, la fel ca altele desfăşurate în anul 2020, a reconfirmat poziția de lider a UBB în topul competitivității naționale în ceea ce privește cercetarea științifică fundamentală multi-/inter-/ transdisciplinară  și exploratorie”, a spus prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prorectorul UBB pentru cercetare, dezvoltare, inovare și doctorate.

UBB este prezentă în Academic Ranking of World Universities

UBB este singura universitate din România prezentă în Academic Ranking of World Universities/ARWU. În acest clasament, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă poziţia 601-700 la nivel internaţional.

În ceea ce privește rezultatele pe domenii, conform Clasamentului Shanghai, UBB se află pe poziția 201-300 la Matematică, în timp ce la Inginerie Mecanică  UBB ocupă locul 37 din 300 de poziții incluse în clasament.

În clasamentul Univerisity Ranking by Academic Performance , UBB ocupă poziţia 728 la nivel internațional, în timp ce Universitatea Politehnica din Bucureşti se află pe poziţia 751, iar Universitatea din Bucureşti ocupă poziţia 791 la nivel internaţional.

UBB se află în primele 5% de universităţi ale lumii. Aceste rezultate trebuie apreciate prin raportare la subfinanţarea cronică a învăţământului superior din România

Reamintim că în lume există aproximativ 27.000 de universităţi.