Ei spun că propunerea UDMR este abuzivă având în vedere că forul superior nu le-a oferit în ultima perioadă garanția unor proceduri corecte.

Astfel, UDMR a lansat o super-imunitate pentru magistrați. Totul  sub pretextul desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție(SIIJ).

Decizia este aspru criticată chiar din sistem. Peste 1000 de magistrați au trimis un memoriu Parlamentului prin care cer să nu se aprobe proiectul de lege privind trimiterea în judecată a magistrațilo cu aprobarea CSM.

UDMR a scandalizat Justiția. Citește aici ce presupune desființarea SIIJ

În memoriul trimis Parlamentului, magistrații atrag atenția că se încalcă Constituția. De asemenea, spun că orice derapaj din Justiție va avea efecte negative direct asupra cetățenilor. Se va înlătura independența care, ar trebui să garanteze un proces judiciar corect.

„Atragem atenţia asupra faptului că introducerea obligaţiei ca judecătorii şi procurorii să poată fi trimiși în judecată, pentru anumite infracţiuni, în speciale cele de corupție, numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un <<filtru>> neconstituţional şi există toate premisele ca această încuviinţare să fie văzută de societate drept o <<garanţie a impunităţii magistraţilor>> sau ca o <<superimunitate>>. Crearea unui corp de magistrați incoruptibili, onești și profesioniști exclude acordarea unor astfel de imunități de care niciun cetățean obișnuit nu se <<bucură>>, iar conform art. 16 alin. (1) și (2) din Constituția României, <<cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege>>, magistraţii neputând fi situaţi deasupra cetățenilor obișnuiți. Mai mult, în acest fel se deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale. Încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă un privilegiu inadmisibil şi un filtru pentru ca magistrații să nu poată fi anchetați penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăți democratice stabile”, se arată în scrisoarea magistraților.