Cearta a început după ce Apjok a reușit să câștige un nou mandat. Colegii de partid sunt nemulțumiți de faptul că deputatul nu are studii superioare, una dintre condițiile de bază impuse de conducerea partidului.

Începând cu anul trecut, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a impus candidaţilor săi condiţia de a avea studii superioare.

Conform publicației „eMaramureș”, pe site-ul cdep.ro, Apjok are trecut în CV-ul oficial următoarele studii:

Asistență Socială, UTCN, Centrul Universitar Nord, 2015 – prezent

Competențe antreprenoriale, 2015 – curs de specializare

Managementul Proiectelor, 2009 – curs de specializare

Liceul Teoretic Nemeth Laszlo, filologie, 2008 – bacalaureat

Am căutat și noi CV-ul deputatului, dar acesta a fost „actualizat” în 7 ianuarie, astfel că lipsește misterioasa „Asistență Socială, UTCN, Centrul Universitar Nord, 2015 – prezent” și mai există doar

2009 – 2009 – România: MANAGER PROIECT – APIMM

2004 – 2008 – Baia Mare, România: BACALAUREAT – Liceul Teoretic Németh László                                     Nivelul 4 CEC (nivel 4 CEC înseamnă promovarea bacalaureatul,nota red.)

Cum a fost posibil ca UDMR să-și încalce propriile reguli

Conform publicației „Știri Baia Mare 24”, Norbert Apjok a ataşat la candidatura sa pentru parlamentare o diplomă obţinută la un curs de comerţ electronic din Anglia, despre care a afirmat că i s-a spus că echivalează cu studiile superioare.

În urma scandalului declanșat în partid, Kelemen Hunor a declarat:

„Aştept în continuare demisia lui, am încredere că se va răzgândi, pentru că el este cel care a greşit, nu altcineva. Cazul lui este fără precedent! Nu mă deranjează că s-a opus opiniei mele, aşa ceva a mai fost, mai este şi va mai fi în cadrul UDMR, ci faptul că şi-a înşelat alegătorii, a înşelat conducerea UDMR şi astfel a obţinut un loc pe lista de candidaţi din Maramureş, după care a obţinut şi mandatul. Iar aşa ceva este inacceptabil.”

De asemeni, purtătorul de cuvânt al UDMR , Csilla Hegedüs, a precizat că așteaptă ca reprezentantul să demisioneze:

„Apjok Norbert a indus în eroare președinția , deoarece a spus că are un grad naturalizabil, dar mai târziu, în prezența președintelui Kelemen  Hunor,  el a recunoscut că nu. A și scris că va demisiona dacă va fi ales. Acordul era să depună jurământul și apoi să-și depună mandatul pentru ca o altă persoană de pe listă să-i poată lua locul. Acest lucru nu s-a întâmplat încă. Kelemen Hunor așteaptă demisia lui Apjok Norbert, deoarece este inacceptabil că a indus în eroare uniunea maghiara.”

Deputatului UDMR nu consideră că și-a falsificat CV-ul

Dar Norbert Apjok a declarat că și-a înregistrat demisia la UDMR în decembrie, dar încă nu și la Camera Deputatilor și a precizat, la rândul lui:

„Când am aflat că nu-mi pot afla diploma, mi-am depus demisia la  UDMR. Această demisie a fost postată și pe internet. Voi lua decizia corespunzătoare de a-mi depune mandatul în termen de douăzeci și patru de ore. Am nevoie de atât de mult timp pentru a mă consulta cu oamenii cu care am lucrat ani de zile. Vreau să i-au cea mai potrivită decizie. ”

Multiplele sale specializări i-au adus, în mandatul trecut, calitatea de membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și securitate națională și al Comitetului pentru telecomunicații și IT.