Este vorba despre relațiie româno-maghiare, marcate puternic de evenimentele din 1990( Pregătirea Planului „Aurora Zorilor” )

Istoria i-a învățat pe români un lucru: Ungaria nu a încetat să revendice Transilvania.

Mișcările politice de astăzi susțin din plin această concluzie. Este suficient să ne reamintim negocierile funcțiilor de prefect din Ardeal. UDMR, partid aflat acum la guvernare, a scos la iveală adevăratele tensiuni dintre liberali.

UDMR, din partid devine ONG

Jurnalistul Octavian Hoandră subliniază un aspect pe care PNL și USR PLUS, celelalte două partide din coaliție, nu ar trebui să îl uite la negocieri: finanțarea ca ONG.

„Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a fost ani de zile finanțată atât ca partid politic cât și ca organizație a societății civile. Discriminarea pozitivă a făcut posibil ca UDMR să fie în același timp ONG și partid politic. Din 2009 UDMR nu mai este finanțat și ca partid politic, ci exclusiv ca ONG, încasând, în afară de susținerea financiară directă de la Budapesta, (neinvestigată nicicând de Statul român!), direct de la Secretariatul General al Guvernului milioane de euro anual.

Dacă până acum câțiva ani UDMR mai păstra în conducerea lui intelectuali veritabili, precum Marko Bela și cei din jurul său având, în componența sa urmași ai gândirii grupării din jurul revistei „Erdelyi Helikon”, se mai putea spera la un fel de normalitate.

În prezent pare că totul este pierdut. Înființată în 1928 de fostul ministru de externe al Ungariei revenit în 1926 în România, Miklos Banffy, a luat ființă o altă grupare, care s-a pronunțat pentru apropierea reală între maghiari și români. Grupării din jurul „Erdelyi Helikon” îi datorăm una dintre cele mai complexe încercări de schimbare de paradigmă în relațiile dintre români și maghiari. Transilvanismul, căci despre acesta este vorba, susținea ideea unui destin comun al românilor, maghiarilor și al sașilor, de unde și necesitatea unei apropieri autentice, văzut ca o necesitate istorică impusă de specificul acestei regiuni”, scrie Octavian Hoandră.

De ce au suport afirmațiile lui Octavian Hoandră

Ultima tensiune din coaliție pe tema transparenței publice au fost provocate de UDMR.

Mai precis, este vorba despre modificarea celei mai cunoscute legi din România, accesul la informațiile de interes public(Legea 544/2001)

Citește opiniile jurnalistului Octavian Hoandră aici

UDMR se opune amendamentului propus de USR privind comunicarea informațiilor de interes public(inclusiv surse finanțare pentru partidele politice)

Liderii maghiari susțin că doar organizațiile care au fost recunoscute prin Hotărâre de Guvern pot fi subiect al legii.

Citește toate opiniile invitaților evz.ro aici