În ultimele decenii Uniunea Democrată Maghiară din România a reuşit, indiferent de guvernare, să meargă mai departe, iar românii au fost martori la nenumărate anomalii, precum cea de faţă unde, la nivel naţional şi implicit cu repercusiuni în plan local, UDMR a bătut palma cu PNL, iar la nivel judeţean, UDMR a bătut palma cu PSD. Astfel, UDMR îşi plasează oamenii în diferite poziţii cheie în urma unor colaborări cu opoziţia.

Nu este nimic nou faptul că UDMR a profitat întotdeauna la maxim de context, aşa că nu mulţi au fost membrii uniunii care au ajuns în poziţii strategice. Cu toate acestea, ceea ce a urmat după alegerile locale şi respectiv parlamentare, este de-a dreptul ridicol.

După ce anul trecut şeful Apelor Române, liderul UDMR BN, Decsei Attila, a fost înlăturat, acesta s-a supărat în asemenea hal încât a intrat în Alianţa pentru Bistriţa-Năsăud, alături de… PSD, Pro România şi ALDE. Şa nivel naţional, numai două judeţe au făcut acest lucru care, în mod evident, a surprins pe toată lumea.

După ce UDMR a bătut palma la nivel local cu PSD, pentru alegerile locale, la nivelul ţării, câteva luni mai târziu Uniunea Democrată Maghiară din România a intrat la Guvernare alături de PNL. Aşa se facă că UDMR reuşeşte să-şi asigure un loc în Consiliul Judeţean, alături de alianţa PSD, Pro România şi ALDE, care iniţial fusese ocupat chiar de Decsei Attila.

Ei bine, aici apre astfel şi paradoxul. Anume, alături de PSD, UDMR intră în CJ, iar de la „centru”, după mai multe întâlniri alături de PNL, la Guvernare mai apar o serie de posturi confortabile pentru UDMR. Nimic surprinzător, având în vedere faptul că de decenii bune Uniunea Democrată Maghiară din România a „ciupit” întotdeauna de unde s-a putut.

Care este dilema

În continuare, după „inventarea” unui post de subprefect, oferit de către PNL, Decsei Attila este mutat în partea cealaltă a Palatului Administrativ, rămânând un loc liber în Consiliul Judeţean, de unde şi următoarea dilemă: Ce anume face preşedintele CJ? Ori îşi ţine promisiunea făcută UDMR-ului, ori îi trimite să ceară la PNL.

Potrivit celor spuse de către preşedintele CJ, se poate trage concluzia că noul consilier UDMR, Antal Attila, acela care în trecut ocupa funcţia de consilier local, este primit cu braţele deschise în Consiliul Judeţan, evident, în eventualitatea cazului în care acesta va vota aşa cum trebuie.

„Noi vorbim de două lucruri care s-au întâmplat în perioade de timp diferite. Vorbim de alegerile locale când noi am candidat într-o Alianță pentru Bistrița-Năsăud din care a fost parte și UDMR și va rămâne 4 ani cel puțin acolo, dacă nu mai mult. Acestea au fost discuțiile mele cu conducerea locală și centrală a UDMR.

Eu preconizam cumva din tot ce se întâmpla în spațiul public că există o asemenea posibilitate ca UDMR să facă parte dintr-o coaliție guvernamentală la nivel central. Discuțiile au fost foarte clare, eu am foarte mare încredere în seriozitatea acestor oameni și n-am nicio frică că consilierul UDMR, domnul profesor Antal nu va rămâne alături de cei cu care a fost ales. Lucrurile din punctul meu de vedere sunt clare”, a precizat președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, ieri, într-o conferință de presă.