Premierul Cîțu a transmis că proiectul privind desființarea SIIJ  a ajuns în Parlament și are semnale că acesta va trece în forma agreată de PNL-USR și UDMR.

În fapt, liderii maghiari au făcut câteva amendamente care i-au șocat pe magistrați.

Este un compromis la care a ajuns Coaliția pentru ca proiectul să fie votat.

UDMR nu se lasă. Desființarea SIIJ . Cine îi va ancheta pe magistrați. Propunerile șocante pentru magistrați

Amendamentele UDMR pentru desființarea SIIJ prevăd ca magistrații să nu poată fi anchetați decât cu avizul CSM. Acest lucru ar oferi o imunitate procurorilor și judecătorilor, în opinia UDMR.

Cei mai mulți dintre magistrați susțin că acest lucru va conduce la abuzuri în serie, mai ales că CSM a fost implicat, recent, în mai multe cazuri controversate.

Citește aici de ce le este teamă magistraților de CSM

Magistrații se tem că, dacă nu vor fi placul celor din CSM, vor fi din nou ținta presiunilor.

La baza amendamentelor UDMR, UDMR spune că a luat în calcul abuzurile DNA, deseori reclamate tot de magistrați.

Află de ce este atât de importantă dezbaterea desființării SIIJ

„Nu am nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale. Avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine va ancheta pe magistraţi, în cazul în care există o problemă. Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. dosarele la DNA), ci la procurorul general. Nu trebuie să înfiinţezi nicio structură nouă. Nu poţi să reduci totul doar la fapte de corupţie în cazul magistraţilor şi atunci să fie la procurorul general, la Ministerul Public (…) Acolo există, în cadrul Ministrului Public, un departament de urmărire penală şi criminalistică .  Acolo ar trebui duse aceste dosare, nici la DNA, nici la DIICOT”, a afirmat Kelemen, citat de Agerpres.

Proiectul privind desființarea SIIJ urmează să fie aprobat de Parlament.