UDMR, formațiune politică aflată la guvernare, alături de PNL și USR PLUS a infirmat zvonul potrivit căruia ar face o alianță cu AUR(partid în opoziție).

Niciodată nu s-a pus în discuţie o eventuală alianţă sau cooperare cu AUR. În ceea ce priveşte minorităţile naţionale, atât cea română, cât şi cea maghiară din Ucraina, noi totdeauna am fost consecvenţi.  Am sprijinit demersurile lor pentru a păstra drepturile şi identitatea naţională şi culturală a acestora. În ceea ce priveşte această idee de colaborare, este exclus!

Citește și EvZ Play. Dan Andronic: „ În 2 – 3 luni, AUR se face praf!”

Nu văd o modalitate de a colabora, cu atât mai mult cu cât nu putem lua în serios o astfel de propunere, pentru că nu poţi să fii pro-minoritari în afara graniţelor şi să ai un discurs anti-minoritari în interior. Deci, această propunere este una neserioasă”, a afirmat liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, pentru Agerpres.

UDMR nu vrea să audă de AUR

AUR este partidul care a intrat în Parlament , după alegerile din decembrie 2020.

S-a remarcat prin discursul agresiv, naționalist, dar și prin scandalurile publice, generate de Diana Șoșoacă, exclusă recent din partid, de George Simion, liderul acestei formațiuni.

Liderii AUR nu ar spune nu unei alianțe, întrucât sunt dornici să ajungă la putere, însă, declarațiie contra minorități îi va costa enorm din punct de vedere politic, spun analiștii.

Coaliția scârțâie

Pe de altă parte, nici liderii coaliției nu se înțeleg prea bine. Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a arătat nemulțumit de ministrii USR PLUS, iar UDMR nu cedează deloc la negocieri.

Ultimele neînțelegeri au fost pe tema Legilor Justiției.

Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi”, a explicat Orban, pentru digi24.ro

De asemenea, coaliția a mai avut tensiuni și la negocierile pentru bugetul în curs. A fost nevoie de intervenția lui Iohannis de două ori.