La baza scrisorii UDMR stau ultimele incidente din Transilvania, când mai mulți urși au fost scoși din bârlog, chinuiți, pentru distracție.

Astfel, pădurarii care s-au distrat cu animalele protejate de lege, sunt cercetați pentru comiterea a două infracțiuni: rănirea și schingiuirea animalelor și perturbarea intenționată a unui animal în perioada de hibernare. Faptele sunt infracțiuni și pedepsesc cu închisoare între trei luni și un an sau cu amendă.

Petiția este semnată de președinții consiliilor județene din Harghita, Mureș, Covasna și Brașov.

România are 7000 de urși, dintre care peste 2000 sunt în județul Harghita.

UDMR vrea mai puțini urși. Ce scrisoare a ajuns la Bruxelles

Semnatarii petiției sunt extrem de nemulțumiți de măsurile luate de Ministerul Mediului.

Aceștia cer Comisiei Europene să dea directive prin care mediul, dar mai ales viața umană să fie protejate.

„Protejarea vieții umane și prevenirea daunelor economice este mai importantă pentru noi decât orice altceva”, se arată în documentul trimis la Bruxelles.

În prezent, legea din România prevede că vânătoarea urșilor este posibilă cu anumite aprobări de la Ministerul Mediului.

Anul trecut, Ministerul Mediului a aprobat uciderea a 106 exemplare, iar 18 exemplare au fost relocate . Măsurile au fost luate pentru siguranța publică, transmit autoritățile.

Parlamentarii maghiari pun în discuție și pagubele agricole pe care le produc urșii. Astfel, senatorul UDMR de Covasna, Fejer Laszlo-Odon, a cerut reprezentanţilor Ministerului Mediului să acorde derogare pentru uciderea a 520 de urşi.

„Trebuie să arătăm foarte clar Parlamentului European și Comisiei Europene că această situație are nevoie de o rezoluție urgentă. Este vorba despre protecția naturii și a mediului, ursul este o specie protejată, dar este un animal carnivor care dacă nu se face nimic numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro”, precizează politicianul citat de Digi24.

Unul dintre cei mai mari sustinători ai urșilor din Romțnia este omul de afaceri este Ștefan Mandachi. Acesta sprijină sanctuarul de la Zărnești și face apel la sustinerea speciilor de urs din România.

Acesta a lansat și o campanie de de strângere de fonduri pentru hrana animalelor.