Cerem acestor companii un dialog transparent”, a declarat Charles Michel în „Le Grand Rendez-vous” de la radioul francez Europe 1, pe canalul CNEWS şi în cotidianul „Les Echos”.

„Este sigur (…) că noi intenţionăm să facem să fie respectate contractele care au fost validate de companiile farmaceutice”, a afirmat preşedintele Consiliului care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

„Vedem că trebuie să ne suflecăm mânecile şi să luptăm pentru a avea claritate privind motivele pentru care au fost anunţate uneori întârzieri”, a continuat el.

„Dar când au fost anunţate de către Pfizer întârzierile de mai multe săptămâni, s-a văzut că am reacţionat ferm, am bătut cu pumnul în masă şi până la urmă întârzierile anunţate de mai multe săptămâni s-au redus”, a afirmat el.

UE cere „transparenţă” companiilor despre întârzierile vaccinurilor

Charles Michel s-a arătat totuşi înţelegător cu dificultăţile industriale întâmpinate de laboratoare.

„Înţelegem când sunt companii care trebuie să instaleze lanţuri de producţie că pot exista obstacole, pot fi la un moment dat dificutăţi de aprovizionare cu materii prime care sunt necesare”, a spus el. „Este extrem de pozitiv că omul a fost în stare să producă vaccinurile în câteva luni. Ştiam că punerea în practică va fi dificilă”, a subliniat el.

După întârzierile anunţate de Pfizer în livrarea vaccinurilor contra Covid, un anunţ similar al AstraZeneca vineri a provocat îngrijorare şi furie în Europa, angajată într-o cursă contra cronometru faţă de apariţia unor noi variante mai periculoase de coronavirus.

UE a semnat în total şase contracte pentru vaccinuri cu laboratoare farmaceutice şi este în tratative cu altele două, pentru peste 2,5 miliarde de potenţiale doze.