Plata cu cardul

Normele Uniunii Europene nu vor mai acoperi tranzacțiile dintre țările membre și Regatul Unit ce limitau comisioanele interbancare. Altfel spus, plățile cu cardul pot duce la o suprataxă, iar autoritățile române recomandă cetățenilor români să verifice cu furnizorul de servicii bancare tarifele care se aplică la plata pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Roaming

Începând de la 1 ianuarie 2021, furnizorii de servicii roaming ce își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană pot aplica clienților o suprataxă pentru cei care utilizează servicii roaming în Regatul Unit. Ambasada României recomandă verificarea cu furnizorul de servicii de telefonie tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei în Marea Britanie.

Controale vamale

Până la 1 iulie 2021, se vor putea deplasa în Regatul Unit ca și până acum. Din punct de vedere al cotroalelor vamale nu vor exista schimbări. Autoritățile recomandă consultarea site-ului https://www.gov.uk/uk-border-control/at-border-control pentru orice modificare comunicată de către autoritățile britanice.

Limita sumelor de bani numerar

Toți românii care doresc să călătorească în Marea Britanie și  au asupra lor sume de peste 10.000 GBP ( lire sterline) în numerar vor trebui declarate cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Acest lucru se poate face online, fie la controlul vamal, dacă nu a existat posibilitatea de a completa declarația  online privind suma deținută în numerar.

 De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit definitiv din Uniunea Europeană. Anul 2021 vine cu schimbări ,pentru vizitatorii europeni, legate de călătorie, studiu, muncă și alte domenii în relațiile cu țările membre ale Uniunii Europene. În urma unui referendum din 2016, 52% dintre alegătorii britanici au votat retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Guvernul a a anunțat în mod oficial retragerea țării în martie 2017.

Guvernul român a lansat platforma www.brexit.gov.ro, cu informaţii structurate pe cinci categorii: mediul de afaceri, transport, mobilitate, reglementări vamale, justiţie