Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a precizat că autoritățile nu au raportat numărul exact al celor răpuși de COVID-19. Demnitarul susține că aproape 7.000 de decedați nu au fost raportați.

De asemenea, Bodog susține că autoritățile au ascuns datele cu raportările exacte, informează Antena3.

„Din punct de vedere tehnic este posibil să apară diferenţe de raportare, dar aceste diferenţe de raportare se reglează în mod normal în 24/48 de ore, indiferent în platforma în care se raportează şi indiferent de structura care raportează aceste decese. Ceea ce mă uimeşte pe mine este faptul că, au fost practic ascunse aceste cifre. Cifra este uriaşă.

„Se vorbește între 5.000 și 7.000 de decedați care nu sunt raporați. Cifra este uriaşă!”, a precizat Bodog.

Bodog: Cifrele decedaților de COVID-19 neraportați este uriașă

Totodată, fostul ministrul al Sănătății a precizat că autoritățile au luat această decizie, de a ascunde adevăratele rapoarte privind decedații COVID-19, pentru organizarea alegerilor.

,,Teamă îmi este, că ceea ce am spus noi şi la sfârşitul anului trecut, înainte de alegeri şi ceea ce s-a întâmplat în acest an, se va adeveri. Au fost „coafate” raportările, în aşa fel încât să se poată organiza alegeri, în aşa fel încât să se poată raporta că Guvernul, că Ministerul Sănătăţii îşi face datoria.

Toţi parlamentarii ar fi trebuit să voteze comisia de anchetă, în aşa fel încât să se facă lumină. Atâta timp cât vor exista semne de întrebare asupra acestui lucru, populaţia României nu va căpăta mai multă încredere în autorităţile medicale, din păcate”, a mai precizat Bodog, relatează sursa citată.

Ioana Mihăilă, luată la rost de Florian Bodog

Demnitarul a vorbit și despre declarațiile noului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă. Ea a declarat că  cifrele sunt şi cu 500 de decese mai puţin.

,,Acum asta este o scuză, că nu se operează certificatele de deces. Certificatele de deces sunt formulare cu regim special. Toate sunt numerotate şi din câte ştiu eu, toate decesele de COVID se raportează în aceeaşi zi, la momentul completării certificatului. Şi asta nu se compleatează cu întârziere (…) Raportările trebuiesc făcute şi nu mai trebuiesc cosmetizate datele. Asta este secretul să avem date la zi”, a spus Florian Bodog.