Pentru a stinge incendiul, la început au intervenit 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Curând, avându în vedere amploarea incendiului, forțele de intervenție au fost suplimentate, astfel încât 70 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Ciceu, Păuleni-Ciuc, Frumoasa și Sâncrăieni au intervenit, timp de aproape 5 ore, cu 8 autospeciale de stingere.  Incendiul a fost stins, dar a afectat în jur de 20 de locuințe din lemn, pe o suprafață de aproximativ 1000 mp.

Pentru siguranță, toate persoanele care locuiau în imobilele afectate de incendiu au fost evacuate. Din fericire, în urma acestui eveniment nu au fost înregistrate victime. Pe timpul nopții, pentru evitarea reaprinderii unor eventuale focare, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a rămas în supraveghere în zonă. Misiunea de stingere a fost una dificilă, din cauza arderii violente, a propagării rapide a flăcărilor, întețite și de vântul puternic.

Incendiul care a afectat locuinţele comunităţii de rromi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc a fost provocat de un burlan metalic de fum neizolat termic faţă de materialele combustibile, a informat vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

ISU Harghita a mai precizat că o parte din persoanele ale căror locuinţe au fost afectate de incendiu s-au adăpostit peste noapte la rude sau vecini, iar alte 252 de persoane, din care 141 de copii, 107 adulţi şi 4 femei gravide, au fost transportate şi cazate într-o sală de sport din municipiul Miercurea Ciuc, unde li s-au asigurat bunuri de strictă necesitate: mâncare, apă, ceai cald, saltele, pături, îmbrăcăminte, încălţăminte, cu sprijinul autorităţilor locale, armatei, spitalului şi al altor instituţii, precum şi prin mobilizarea locuitorilor oraşului.

Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila,  a cerut sprijinul populației pentru a-i ajuta pe sinistrați:

„În această seară a izbucnit un incendiu puternic la Șumuleu. Rugăm pe cei care au posibilitatea să ducă pături şi ceai cald la Arena „Erőss Zsolt”.”

În scurtă vreme au apărut postări pe Facebook în legătură cu ajutorul acordat oamenilor rămași pe drumuri:

-Asociaţia Fermierilor din Ținutul Secuiesc adună alimente de bază sinistraților din Șumuleu-Ciuc. Înainte de a dona, vă rugăm să contactați numărul de telefon 0756-726301 pentru informații legate de locul predării donației.

Caritas Alba Iulia a început să adune bani pentru sprijinirea sinistraţilor din incendiul din Şumuleu-Ciuc.

Primăria Miercurea-Ciuc și-a exprimat mulțumirea pentru sprijinul acordat:

Vă multumim pentru sprijinul exemplar acordat, contam pe ajutorul Dumneavoastră și în continuare.În urmatoarele zile vom avea nevoie mai ales de alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, articole de igienă și de voluntariatul Dumneavoastră.