La cererea insistentă a instituțiilor, care nu au putut face angajări anul trecut, comisia de muncă a votat ridicarea interdicției. Se vor permite angajările pe o perioadă de 6 luni, doar cu încadrarea în limitele bugetare aprobate. Nu se va putea depăși cu niciun leu bugetul aprobat pentru salarii. Urmează plenul dar instituțiile/autoritățile pot începe să se pregătească, scrie Violeta Alexandru pe Facebook. Deci se va putea căuta un loc de muncă.

„Iată ocazia să se schimbe lucrurile în administrație, să intre/să ocupe poziții oameni performanți, să se organizeze, în mod transparent, concursuri. Să fie informația privind posturile scoase la concurs cât mai larg difuzată pentru a permite participarea oricărei persoane interesate și competente în domeniu. Dacă pentru locurile de muncă din sistemul privat informațiile se găsesc la ANOFM, pentru cele din sistemul public fie cauți singur anunțul pe site-ul fiecărei instituții/autorități fie te informezi din site-ul www.posturi.gov.ro (care prezintă lista posturilor vacante din administrația publică, cu filtre după județ, angajator, nivel de execuție sau conducere, data publicării). Dacă te înregistrezi pe site, vei primi săptămânal un newsletter cu noile posturi disponibile anunțate. De la începutul anului, sunt cam 500 de anunțuri înregistrate. Nu am verificat dacă acest site acoperă toate anunțurile disponibile în țară.”

Loc de muncă conform studiilor și aptitudinilor tale

Alexandru arată că nevoie să se construiască încrederea că poți avea un loc de muncă datorită studiilor și aptitudinilor tale. Cu pași mici, se reclădește încrederea că lucrurile se schimbă în România.

„Peste 6 luni, în septembrie, ANFP ne poate spune, de exemplu, ce concursuri s-au organizat după pandemie, ce domenii aveau deficit de personal, ce profil de persoane au intrat în sistem/au ocupat posturile – pentru că poate candida oricine, inclusiv o persoană deja aflată în sistem. Sau dacă prin concursuri, s-a diminuat ponderea celor detașați. Piața muncii nu înseamnă doar sistemul privat. Cu cât înțelegem ceea ce se întâmplă după pandemie cu atât mai ușor să construim mai departe.

Succes tuturor candidaților. Se poate face treabă și în administrație. Găsiți oameni buni pe care să vă puteți sprijiniți. Nu plecați cu prejudecăți. Cu încredere.”