Directorul medical al Institutului ,,Matei Balș”, doctorul Adrian Marinescu, a precizat că pandemia de coronavirus se apropie de final, iar imunizarea comună reprezintă singura soluție la revenirea la normal. Conform Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, persoanele care s-au vaccinat nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul mai departe.

„Pandemia nu se închide precum o ușă, dar vrem să o închidem într-un timp rezonabil, pas cu pas. Și atunci, am nevoie să mă vaccinez și am nevoie de măsurile de prevenție pentru ca virusul să dispară ușor-ușor din circulație.

Este ceea ce-mi trebuie ca să pot să rezolv pandemia într-un interval de timp. N-o să-l precizăm de-acum, că e greu de spus. După părerea mea, pandemia se va închide transformând-o în focare de regiune sau în focare izolate. Lucrul acesta va însemna o perioadă mai lungă de timp”, a vorbit medicul Adrian Marinescu, la Digi24.

Când se vor relaxa măsurile

Totodată, medicul a precizat că, în ciuda faptului că după un an de zile lumea a obosit, respectarea regulilor trebuie respectate până ce 70 % din populație va fi vaccinată.

„Când mă refer că se va închide mă refer la faptul că imunizarea va fi la nivel de masă. Probabil că 70 la sută din populația globului va fi imunizată și atunci clar că măsurile de relaxare vor veni. Când mă refer la regiuni, e posibil ca la un moment dat pandemia să spunem că s-a închis. Dar să fie anumite regiuni unde o să mai avem cazuri. Lucrurile nu se pot închide dintr-odată.

Altfel spus, închiderea pandemiei nu înseamnă că dispare infecția SARS-CoV-2. Facem diferența între a mai exista virusul și a fi pandemie. La un moment dat, cu siguranță nu va mai fi nevoie să purtăm mască”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Pandemia. Masca se va purta și după imunizare

Adrian Marinescu susține că renunțarea la măsuri se va face treptat, iar purtarea măștii va fi în continuare obligatorie până la imunizarea generală.

„Probabil că din toamnă ar trebui să fie o situație mult mai echilibrată decât acum. Momentul în care se va întâmpla să renunțăm la măsurile de prevenție e greu de spus.  Întrebarea e: vom renunța la purtarea măștii în spațiile închise? Nu, cred că întâi o să mergem cu spațiile deschise. O să o luăm treptat. Așa cum măsurile restrictive au venit pas cu pas, și cele de relaxare vor veni de asemenea”, a explicat Adrian Marinescu.

Directorul Institutului medical ,,Matei Balș” a mai precizat că următoarele două luni, cazurile de COVID-19 vor crește și se va face presiune pe spitale. De asemenea, medicul e de părere că spre sfârșitul verii, lucrurile vor deveni la normal.

(…) undeva după aceste două luni lucrurile să se așeze treptat și în momentul în care se termină vara, să fie în mod categoric mai bine decât acum”, a conchis medicul.