În perioada 1-2 mai, deasupra României vor ajunge concentrații de particule de praf saharian în cantități reduse, au transmis cei de la Administrația Națională de Meteorologie ( ANM).

„În perioada 30 aprilie – 3 mai, circulaţia aerului, preponderent din sector sud-vestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană. Îndeosebi către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

Concentraţiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse. În comparaţie cu cele din zona Peninsulei Italice şi sudul Peninsulei Balcanice. Depunerile de praf în ţara noastră vor putea fi observate la finalul săptămânii (1 şi 2 mai), în zonele şi intervalele cu ploaie. La început în special în regiunile sud-vestice, apoi şi în restul ţării”, relatează Agerpres.

Fenomen tot mai des întâlnit

La începutul lunii februarie, un fenomen similar s-a înregistrat în zonele vestice și la munte, după care s-a extins în restul țării.

„Este important să studiem acest fenomen. În afară de faptul că e spectaculos, această zăpadă portocalie are impact și asupra sănătății, putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni. Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf, deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății”, a explicat în acea perioadă Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, la Digi24.

Astfel de fenomene se vor vedea deasupra țării noastre tot mai des, anunță meteorologii.

„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra Româniie să fie ceva mai reduse”, a explicat Băncilă.