Documentul semnat marți seara este intitulat „Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020”. Campania de vaccinare rămâne prioritate a guvernului.

„Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție.‟

Acesta stabilește, că, înainte de a mai revoca un ministru, șeful guvernului va informa partidul care a propus ministrul respectiv. Propunerea de revocare va fi dezbătută în coaliție.

„Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.‟

Totodată, coaliția va avea ședințe în fiecare luni, „pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare”.

Campania de vaccinare rămâne prioritate a guvernului, iar datele vor fi comunicate public.

„Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.

Transparența este o regulă, nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde există”, se specifică în actul adițional.

Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.

În privința colaborării în Parlament, acordul introduce posibilitatea ca, pe anumite teme care nu sunt în programul de guvernare, partidele coaliției pot iniția discuții și cu alte partide.

„În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative”, se arată în textul documentului.

Textul integral poate fi consultat aici