Masca de protecție devine o bombă de infecție,  dacă este aruncată la întâmplare, după folosință.

Cu toții am văzut imagini sumbre: măști sanitare folosite pe jos, în parcuri, pe drumuri circulate. Din păcate, unele dintre acestea au ajuns în arii protejate: lacuri, cuiburi de păsări, păduri. Totul se răsfrânge asupra noastră. Virusul ajunge să fie prezent în mai multe spații, prin mai mulți purtători. Cu alte cuvinte, masca de protecție folosită și aruncată la întâmplare devine o bombă de infecție.

Masca anti-COVID devine pericol

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că ar trebui să fim extrem de precauți la aruncarea măștilor sanitare. Acestea ar trebui aruncate în mod selectiv, la coșul de gunoi. Ulterior, firmele care gestionează deșeurile medicale ar trebui să le ardă.

„Cel mai important este ca masca să nu ajungă pe stradă. Dacă se aruncă la gunoi, în principiu nu o să mai ajungă nici la păsări. Fiecare groapă are obligația să acopere stratul de deșeuri din groapă cu pământ sau cu un material special conceput pentru așa ceva, astfel că nu pot ajunge la păsări”, a explicat Tanczos Barna, la Digi24.

Eșecul colectării selective. Lipsă de educație și legi inutile

Din păcate, lispa de educație a românilor privind colectarea selectivă a deșeurilor și legile fără aplicabilitate directă dau frâu liber îmbolnăvirilor.

EvZ de Transilvania a relatat, în exclusivitate,despre ancheta care vizează firmele responsabile de gestionarea deșeurilor medicale. O lege neclară le face să se blocheze reciproc. Apar concurența neloială. Cel mai grav, rămâne, însă,  atentatul la sănătatea publică.

Într-o adresă remisă evztransilvania.ro, Consiliul Concurenței a precizat că investighează o posibilă concurență neloială între principalele firme care se ocupă cu eliminarea deșeurilor medicale. Ancheta este în curs de derulare și sunt verificate opt companii.  Inspecțiile au fost inopinate, ne-au transmis oficialii Consiliului Concurenței. Anchetele au pornit la scurt timp după ce în lacul Tarnița a ajuns o cantitate impresionată de medicamente expirate(n.r deșeuri periculoase). Garda de Mediu Cluj ne-a precizat că în acest caz sunt pe rol și două dosare penale pentru contaminarea apei.

sursă foto: ONG Mare Nostrum