Ungaria a încheiat acorduri cu Serbia și Muntenegru pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Cei care posedă un astfel de certificat vor avea posibilitatea de a călători, începând de azi, între Ungaria și cele două țări, transmite MTI.

 „Ungaria a făcut un nou pas către normalitate, prin acorduri cu anumite ţări pentru a permite călătoriile fără obligaţia izolării sau a testării”, a scris ministrul Peter Szijjarto pe Facebook.

Acord semnat cu Serbia și Muntenegru

Totodată, ministrul de externe ungar a precizat că este în discuții cu Grecia și Israel pentru semnarea unor acorduri similare.

Ungaria este singura țară din UE ce a început să imunizeze populația cu vaccinurine anti-COVID din Rusia și China. Ungaria a primit 3,5 milioane de doze Sputnik V și Sinopharm și 3,6 milioane de Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Potrivit ministrului Szijjarto, Ungaria a primit până în prezent peste două milioane din cele cinci milioane de doze de vaccin chinezesc contractate.

Aproape 4 milioane de persoane s-au vaccinat în Ungaria

Potrivit lui Gergely Gulyas, Ungaria și Malta ocupă primele locuri privind imunizarea populației. Guvernul ungar a precizat că la patru milioane de persoane imunizate se vor relaxa restricțiile, cum ar fi redeschiderea restaurantelor la interior şi a cinematografelor doar persoanelor vaccinate.

Reamintim faptul că Parlamentul European a votat ieri introducerea certificatului verde comun pentru salvarea turismului.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat marţi că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european. Există libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19 pe teritoriul lor.

În România, Cluj-Napoca are aproape 40 % din populație imunizată. Tot mai multe orașe din lume au deschis centre de vaccinare drive-thru, iar numărul populației ce dorește să se vaccineze este tot mai mare. Zilnic, conform Grupului Srategic de Comunicare se vaccinează în jur de 82 de mii de oameni.