Ungaria a luat măsura de a face mai rapidă călătoria cetățenilor români dacă aceștia pot prezenta un certificat de vaccinare. Măsura autorităților maghiare vine după ce Guvernul României a luat, vineri, o decizie asemănătoare, cetăţenii ungari având dreptul de a călători liber în România dacă dovedesc că au fost vaccinați. Este vorba despre recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare, așa cum au anunțat oficial. Un astfel de acord a fost încheiat cu Serbia.
Ungaria a stabilt. Ce se va întâmpla cu certificatul verde digital
Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că UE a ajuns la un acord comun despre forma certificatului verde digital. Acesta va înlesni circulația, dar va trebui să nu creeze discriminare. Certificatul verde digital este principala temă de discuție la reuniunea extraordinară a Consiliului Europei de la Bruxelles.
„Avem teme importante care vor fi discutate în această seară şi mâine toată ziua. Avem o discuţie despre evoluţia pandemiei şi aici sunt două teme care şi pentru noi au o importanţă deosebită. Prima temă este certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziţia cetăţenilor europeni şi cred că este un lucru bun, acest certificat va înlesni libera circulaţie, însă trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetăţenii europeni”, a declarat Iohannis, notează Agerpres.
Malta, prima țară care a ajuns la imunitate colectivă
De luni, 24 mai, Malta a renunțat la restricțiile impuse de pandemie, după ce oamenii s-au vaccinat anti-COVID în proporție de 70%. De la 1 iulie se va renunța la masca de protecție în spațiile deschise, dacă rata de infecție va rănâne scăzută. În prezent, s-au deschis centrele de fitness, restaurantele sunt deschise până la miezul nopții.
Vaccinarea este posibilă în această ţară pentru rezidenţii cu vârsta de peste 16 ani. Copiii de 12 ani vor fi vaccinaţi după ce autorităţile sanitare europene vor aproba vaccinurile anti-COVID-19, transmite Reuters.