Ungaria, ca stat, are un discurs este duplicitar , atunci când vorbește despre discrimare, despre apărarea dreptului la liberă exprimare. Este ultima analiză AFP.

Fotbal, literatură, operă (…) Budapesta şi-a intensificat ofensiva de când premierul suveranist Viktor Orban a lansat în 2018 proiectul pentru o ‘nouă eră’ culturală şi intelectuală. Scopul era de  a combate liberalismul.
Şi această bătălie se duce în ultimul timp la o scară mai largă, luând o turnură diplomatică inedită.  Prin convocarea unui diplomat german pentru a denunţa demiterea de către un club din Berlin a unui antrenor ungar pentru afirmaţii considerate homofobe şi xenofobe.

Ungaria nu ar vrea dictatură

Budapesta critică ceea ce numeşte ‘cenzură’ în democraţiile occidentale, pe care le consideră ‘dictaturi liberale’ – potrivit analistului politic Patrik Szicherle – şi o ‘cultură a anulării’ în numele ‘corectitudinii politice’ pentru a-i reduce la tăcere pe cei cu opinii diferite, se arată în analiza AFP.

Ungaria, acuzată de dublu discurs

AFP menționează că, în 2019, guvernul de la  de ‘rasism’ pe urmaşii compozitorului american George Gershwin, care au fost deranjaţi de o montare a operei ‘Porgy and Bess’ de către Opera de stat din Budapesta cu interpreţi exclusiv albi, notează sursa citată.

Mai mult decât atât, Ungaria vrea sancțiuni mari pentru Facebook, deoarece ar cenzura opiniile creștine și de dreapta.

Ungaria a limitat accesul jurnaliștilor

În prezent, guvernul maghiar duce o luptă grea și cu presa. Doar televiziunea de stat are dreptul să difuzeze materiale despre vaccinarea anti-COVID

Potrivit ultimelor date ale Guvernului ungar, din 10 milioane de cetățeni, s-au vaccinat cu prima doză anti- Covid 2.235.731. Numărul celor care au primit și a doua doză a ajuns la 891.002.

Dacă se va ajunge la CEDO și soluția ar fi favorabilă ziariștilor maghiari, Guvernul Orban ar trebui să le plătească daune materiale și morale.

Ungaria a formulat numeroase plângeri împotriva discriminării și în România. În urma acestora, a fost amendat chiar Klaus Iohannis, președintele României.

sursa: AFP