Bamlanivimab este primul medicament folosit pentru terapia cu anticorpi monoclonali, care a primit autorizație în Statele Unite și Canada.

„Institutul Național de Farmacie și Nutriție (OGYEI) a aprobat la începutul acestei luni utilizarea Bamlanivimabului pentru tratamentul pacienților cu cazuri ușoare și moderate de Covid-19 care sunt expuși riscului de a dezvolta forme mai grave ale bolii”, a declarat ministrul într-un interviu.

Ministrul, Prof. Dr. Kásler Miklós, a adăugat:

„Tratamentul cu anticorpi Bamlanivimab poate reduce la minimum complicațiile care rezultă din coronavirus și poate ajuta pacienții să evite spitalizarea, reducând astfel presiunea asupra medicilor, asistenților medicali și a sistemului spitalicesc în ansamblu. (…) Pacienților li se va administra medicamentul în centrele spitalicești desemnate.”

Costul tratamentului va fi acoperit integral de către guvern. Pacienții maghiari infectați cu coronavirus  ar putea avea acces la tratament încă din a doua jumătate a lunii ianuarie, a precizat acesta.

În ceea ce privește termenul de achiziție al medicamentului, ministrul a menționat că Ungaria va primi câteva mii de fiole de Bamlanivimab în primul trimestru al anului viitor.

Primele 10000 de doze de vaccin anti-covid sunt așteptate pe 26 decembrie.

În Ungaria numărul de infecții active se ridică la 182.296, în timp ce există 6.382 de pacienți Covid spitalizați, iar 491 la ATI. În total, 29.019 persoane se află în carantină oficială la domiciliu, iar numărul de teste efectuate a crescut la 2.575.650. Până acum, cele mai multe infecții au fost înregistrate în Budapesta (60.125) și în județul Pest (39.332), urmate de județele Győr-Moson-Sopron (18.292), Borsod-Abaúj-Zemplén (17.869), Hajdú-Bihar (17.660) și Szabolcs -Szatmár-Bereg (15.510). Județul cel mai puțin afectat de infecție este Tolna (6.018). Restricțiile din Ungaria  rămân în vigoare.

În Ungaria actualele restricții stricte legate de pandemie vor fi menținute până la data de 11 ianuarie, a spus premierul Orbán. Orbán a adăugat și că 31 decembrie nu va face excepție, cu interzicerea petrecerilor de Revelion. Cabinetul a decis, de asemenea, să interzică începând cu miezul nopții de 22 decembrie toate zborurile de pasageri, inclusiv avioanele private pentru călătorii de afaceri care sosesc din Marea Britanie.

Cu toate acestea, guvernul a decis să suspende starea de urgență pentru noaptea de 24 decembrie.

Din cauza pandemiei, în 10 noiembrie parlamentarii au extins puterile speciale ale guvernului cu 90 de zile, permițându-i acestuia să suspende aplicarea unor legislații, să se abată de la dispozițiile legale și să ia alte măsuri extraordinare prin decret.